Prísady:
- 2 šálky celozrnnej polohr.múky (300 g)
- 1/2 šálky cukru (100 g)
- 2 žĺtky
- 150 g masla
- 2 čajové lyžičky prášku do pečiva (10 g)
Jablková plnka
- 1,5 kg jabĺk (odvážených pred olúpaním)
- 2-3 lyžice cukru (podľa chuti)
- 1 krémový puding bez cukru (40 g)*
- 1/2 šálky vody (125 ml)
- *Môžete použiť aj 2 pudingy bez cukru (2 x 40 g), aby boli jablká hustejšie.
Pusinka
- 6 bielkov
- 1 šálka cukru (200 g)
Postup:
- Na dosku preosejte múku a pridajte prášok do pečiva. Potom pridajte studené maslo a nakrájajte ho nadrobno. Potom pridajte cukor a žĺtky a spolu vymieste. Pripravené cesto rozvaľkajte a vyložte ním dno a boky maslom vymastenej formy na pečenie. Formu s cestom vložte do chladničky, kým pripravíte jablká.
- Jablká ošúpeme, nakrájame na štvrtiny a potom na plátky. Môžete ich tiež nastrúhať na hrubom strúhadle. Keď sú hotové, vložte ich do hrnca, pridajte cukor a zahrievajte, kým nezmäknú a neodparí sa šťava. V závislosti od tvrdosti jabĺk by to malo trvať 5-15 minút. Medzitým rozpustite smotanový puding (alebo dva) v 1/2 šálky studenej vody a pridajte ho k vareným jablkám. Zmes miešajte, až kým nezačne vrieť a potom ešte horúce jablká nalejte na vychladnutý tortový základ.
- Keď je koláč hotový, vložte ho do predhriatej rúry – 180 °C na hornom a dolnom ohreve, bez ventilátora. Koláč umiestnite na najnižšiu úroveň rúry a pečte približne 40-45 minút. Desať minút pred koncom pečenia začnite pripravovať pusinky na vrch.
- Vyberte bielky z chladničky a zohrejte ich na izbovú teplotu. Potom ich vyšľahajte do tuha. Keď sú bielky tuhé, pomaly pridávajte šálku cukru a pokračujte v šľahaní. Šľahajte, kým sa všetok cukor nerozpustí v bielkoch (7-10 minút). Po uplynutí tohto času opatrne vyberte horúci jablkový koláč z rúry a navrch naaranžujte penu, pričom vytvorte nepravidelné vzory.
- Keď je koláč hotový, vráťte ho do rúry (180 °C, horný a dolný ohrev, bez ventilátora) a pečte 15 minút. Po uplynutí tejto doby ho okamžite vyberte z rúry a nechajte ho na pracovnej doske úplne vychladnúť. Po nejakom čase by sa na vrchu chladnúceho pusinkového cesta mali objaviť kvapky zlatistej rosy.
DOBRÚ CHUŤ! Ak sa Vám tento recept páči, zdieľajte ho aj so svojimi priateľmi na Facebooku.
Leave a Reply