Prísady
Kvások:
- 50 g čerstvého droždia
- 1 čajová lyžička cukru (5 g)
- 3 polievkové lyžice ražnej múky (30 g)
- 1/2 šálky teplého mlieka (125 ml)
- Všetky prísady na kvások dajte do misy. Potom dôkladne premiešajte, aby nevznikli hrudky.
- Nechajte ho 15-20 minút kysnúť.
Cesto na šišky:
- celý kvások
- 4,5 šálky polohr. múky (700 g)
- 8 vaječných žĺtkov
- 1/2 šálky cukru (100 g), najlepšie jemného cukru na pečenie
- 1 pohár mlieka (250 ml)
- 100 g masla
- 3 lyžice oleja
- 1 pohár liehu (nepovinné, aby šišky “nepili” tuk)
Navyše:
- džem, marmeláda alebo lekvár
- tuk na vyprážanie (v mojom prípade repkový olej)
- 200 g mliečnej čokolády (rozpustenej)
- 250 g dobre vychladenej 30% smotany
- 1 čajová lyžička cukru
- stužovač šľahačky
Postup:
- Preosejte múku do misy a pridajte všetok kvások. Potom do samostatnej misy vložte žĺtky s cukrom a šľahajte, kým nezbelejú a všetok cukor sa nerozpustí (asi 7 minút). Keď sú žĺtky vyšľahané, pridajte ich do múky so zákvasom. Mlieko a maslo zmiešajte a zohrievajte, kým sa maslo nerozpustí (po pridaní do cesta by malo byť teplé, nie horúce). Potom začnite miesiť cesto a postupne pridávajte teplé mlieko a maslo. Na miesenie môžete použiť aj planetárny mixér.
Keď je cesto dobre vymiesené (asi 10 minút), pridajte olej a chvíľu pokračujte v miesení. Ako posledný krok pridajte lieh a mieste, kým sa cesto úplne nevstrebe. - Pripravené cesto vložte do misy, prikryte a odložte na teplé miesto, aby vykyslo (asi na hodinu až hodinu a pol). Cesto by malo zdvojnásobiť svoj objem.
- Vykysnuté cesto položte na pomúčenú dosku. Jemne ho vyrovnajte a vykrajujte kruhy pomocou pohára alebo formičky s priemerom 7 cm. Do stredu každého kolieska dajte asi 1/2 čajovej lyžičky džemu alebo tuhej marmelády a dôkladne ho uzavrite (ak sa chystáte šišky robiť so šľahačkou, tvarujte ich bez džemu).
- Šišky necháme na doske kysnúť asi 20 minút, počas ktorých zohrejeme tuk. Keď šišky vykysnú, hádžte ich do rozpáleného tuku a smažte 2-3 minúty z každej strany. Hotové šišky odložte na papierovú utierku a nechajte úplne vychladnúť (ak ich chcete so šľahačkou) alebo teplé šišky posypte práškovým cukrom.
- Čokoládu rozpustite v mikrovlnnej rúre alebo vo vodnom kúpeli. Potom začnite šľahať smotanu s cukrom. Keď sa mierne spení, pridajte stužovač a pokračujte v šľahaní, kým krém neztuhne.
- Šišky prekrojte na polovicu. Na jednu polovicu dajte šľahačku. Vrchnú časť šišky namočíme do čokolády a položíme na šľahačku.
DOBRÚ CHUŤ! Podeľte sa o tento recept aj s ostatnými. 🙂
Leave a Reply