
- Množstvo cukru, ktoré do jabĺk pridávate, závisí od toho, aké sú sladké (moje boli kyslé). Môžete, podobne ako škoricu, vôbec nepridávať cukor. Ak sú vaše jablká mäkké a majú veľa šťavy, budú sa dusiť dlhšie, aby sa odparilo viac vody.
Ingrediencie na plech 20 cm x 30 cm:
- 500 g polohr. pšeničnej múky
- (3 plné poháre)
4 vajcia - 150 g cukru (2/3 šálky)
- 1 šálka oleja (200 g)
- 2 čajové lyžičky prášku do pečiva (10 g)
- 200 ml mlieka, mierne teplého (3/4 šálky)
- 1,5 kg kyslých jabĺk
- 1 lyžička škorice
- 3-4 lyžice cukru (podľa chuti)
Postup:
- Jablká ošúpeme a nastrúhame na hrubom strúhadle. Potom dusíme s 3-4 lyžicami cukru a škoricou 15 minút. Plech vystelieme papierom na pečenie alebo ho vymastíme maslom. Rúru vyhrejeme na 200 stupňov C, horný a spodný ohrev, bez horúceho vzduchu alebo 180 stupňov C s horúcim vzduchom.
- Vajcia a cukor dáme do misky mixéra a šľaháme pri najvyššej rýchlosti 5-10 minút, aby sa cukor rozpustil. Medzitým zmiešame múku s práškom do pečiva. Keď sa cukor rozpustí, pridáme olej.
- Potom striedavo prilievame teplé mlieko a porciu múky, miešame alebo miešame len krátko, kým sa suroviny nespoja. Polovicu cesta vylejeme na pripravený plech a hneď vložíme do predhriatej rúry, pečieme 15 minút, potom opatrne a jemne vyberte z rúry.
- Teplé jablká jemne poukladajte na horúce dno. Potom na vrch vylejeme druhú časť cesta. Teplotu rúry znížime na 180 stupňov C bez horúceho vzduchu alebo 160 stupňov C s horúcim vzduchom a koláč pečieme na druhom stupni odspodu ešte 30-40 minút.
- Po upečení koláč ihneď vyberieme z rúry a necháme chvíľu vychladnúť. Potom vrch posypeme práškovým cukrom.
Dobrú chuť 🙂!
Leave a Reply