10 najlepších potravín s množstvom probiotík!

Probiotiká sú živé mikroorganizmy, ktoré podporujú zdravie tráviaceho traktu. Zahŕňajú mnoho druhov baktérií a čím širšie je spektrum baktérií v našom tele, tým lepšie.

Väčšina DNA, ktorá sa nachádza v našom tele, je v skutočnosti DNA týchto baktérií, takže v podstate sme zložení skôr z baktérií ako z ľudských buniek.

Pomáhajú nám spracovať nestrávené živiny, posilňujú náš imunitný systém, chránia nás pred škodlivými mikroorganizmami, produkujú vitamíny a dodávajú živiny našim črevným epitelovým bunkám.

Ak je rovnováha črevnej flóry narušená, môžete očakávať nasledujúce príznaky:

  • Zápcha
  • Nadmerná produkcia plynu
  • Chronická hnačka
  • Zlý dych
  • Nadúvanie a kŕče
  • Vývoj potravinovej intolerancie
  • Oslabený imunitný systém (bežné choroby)

Čo môže poškodiť vašu črevnú flóru?

  • Nadmerná konzumácia cukru
  • Antibiotiká
  • Alkohol
  • Fajčenie
  • Fyzická nečinnosť
  • Nedostatok spánku
Najlepšie prírodné zdroje probiotík
1# Kombucha

Fermentovaný nápoj plný probiotík. Vyrába sa zo sladeného čierneho alebo zeleného čaju. V súčasnosti existuje mnoho značiek, ktoré často pridávajú ďalšie zdravé zložky, ako napríklad zázvor, čaju alebo výťažky zo zelených rastlín. Najlepšie je piť ho ráno na lačný žalúdok.

2# Kefír

Tiež ide o fermentovaný nápoj, len tento je vyrobený z mlieka. Okrem probiotík obsahuje aj ďalšie prospešné živiny, ako sú vitamíny a bielkoviny. Od jogurtu sa líši tým, že okrem baktérií obsahuje aj kvasinky.

3# Nakladané uhorky

Tradičné nakladané uhorky, ktoré neobsahujú cukor a nie sú konzervované v octe, ale prechádzajú procesom kvasenia. Má veľmi nízky obsah kalórií a poskytuje aj vitamín K.

4# Miso

Fermentovaný sójový výrobok s konzistenciou pasty. Sójové bôby sa fermentujú so soľou a hubami koji. Používa sa ako krém, pridáva sa do polievok a iných jedál. Okrem probiotík je bohatý na bielkoviny, vlákninu, vitamíny a fytonutrienty.

5# Jogurt

Základné probiotikum, ale musí sa vyberať rozumne. Na pultoch väčšiny obchodov nájdete jogurt, ktorý je skôr cukrovinkou ako zdravou potravinou.

To platí takmer pre všetky ochutené jogurty, pretože obsahujú toľko cukru, že majú skôr negatívny než pozitívny účinok.

Vyberte si prírodný jogurt. To, čo je živé, nemusí byť probiotické, pretože všetky jogurty obsahujú živé baktérie, ale probiotiká majú aj prospešné baktérie!

6# Kyslá kapusta

Podobne ako uhorky alebo miso ide o fermentovanú zeleninu, ktorá má okrem dobrých baktérií aj vysoký obsah vlákniny, vitamínu C a vitamínov skupiny B. Nemusí čakať až do zimy, ak máte zdroj, môžete ho jesť po celý rok.

7# Kimchi (Kimči)

V podstate kórejská kyslá kapusta s cesnakom, kúskami chilli, zázvorom a soľou. Je plná vitamínov a minerálov a je vhodná na trávenie.

8# Horká čokoláda

Kvalitná čokoláda môže byť probiotikom, ak má vysoký obsah kakaa (aspoň 70 %). To znamená, že má aj vysoký obsah vlákniny a protizápalové vlastnosti.

9# Zelené olivy

Plody olív fermentované v slanom náleve sú probiotické.

10# Tempeh

Fermentovaný sójový prípravok s kvasinkovou kultúrou, mierne mäsitej konzistencie. Veľmi obľúbené vo vegetariánskej a vegánskej kuchyni ako náhrada mäsa. Má vysoký obsah bielkovín (16 g).

Pridajte komentár

Leave a Reply

Your email address will not be published.


*