Podľa tohto receptu pečiem štrúdle už veľa rokov. Jeden z najchutnejších receptov, s akým som sa stretla!

  • Podľa tohto receptu pečiem štrúdle už veľa rokov. Jeden z najchutnejších, s akým som sa stretla. Je pravda, že viacerí ste sa už o tento recept podelili, ale teraz to urobím aj ja.
Ingrediencie na cesto (na 6 štrúdli)
  • 90 dkg múky
  • 25 dkg margarínu
  • 12,5 dkg tuku
  • 10 dkg práškového cukru
  • 2,5 dkg droždia
  • 1 dkg soli
  • 2 žĺtky
  • 1 dl studenej smotany na varenie bez cukru
  • 2 dl studenej vody
  1. Vypracujeme cesto, len doň rozdrobíme droždie, nemusí kysnúť. Cesto rozdelíme na 6 rovnakých častí, vyvaľkáme z neho guľky a dáme na 20 minút do chladničky. Po 20 minútach cesto roztiahneme na obdĺžnik cca 20×25 cm a naplníme.

Plnka:
  • 85 dkg mletých vlašských orechov alebo maku
  • 0,5 kg cukru
  • 0,5 l vody
  • 15 dkg strúhanky alebo mletých sušienok. (ja používam krekry)
  1. Môžete dochutiť vanilkovým cukrom, nastrúhanou citrónovou kôrou, škoricou. Do vlašských orechov dávam väčšinou hrozienka, do maku sušené brusnice. Varte vodu s cukrom, potom pridajte ostatné prísady, dobre premiešajte a úplne vychlaďte.
  2. Naplníme, zrolujeme a dáme do pekáča (ja ich robím vždy večer, keď sú hotové, hneď ich vyberiem do chladu, nikdy nenechávam postáť v teplej miestnosti.)
  3. Keď ich naplníme, potrieme žĺtkom, potom počkáme, kým zaschne, potom bielkom. Nechám odležať celú noc na chladnom mieste.
  4. Ráno rozohrejeme rúru a až potom prinesiem prvý plech na pečenie. Popichám až na dno a môže ísť do rúry. Pečieme do peknej jasne červenej farby.

TIP: AK nechcete čakať celú noc, môžete to urobiť takto: Ide hlavne o to, že po zrolovaní plnku potriete žĺtkom a počkáte, kým poriadne zaschne (pri izbovej teplote), potom potriete bielkom a tiež musíte počkať, kým poriadne celá zaschne (na chladnom mieste, napr. dáte pred okno a otvoríte okno) potom sa to dá piecť 🙂. Vrch bude pekný, lesklý a popraskaný 🙂.

Dobrú chuť a ak sa Vám recept páči, zdieľajte ho aj s ostatnými na Facebooku.

Pridajte komentár

Leave a Reply

Your email address will not be published.


*