Mnohí ľudia ani nevedia, že väčšina šampanského sa dodáva s červeným uzáverom, nehovoriac o tom, na čo slúži. Ale keby to vedeli, používali by ho, takže vám povieme, prečo je taký užitočný!
Niektoré málo známe fakty o šampanskom
Prvé šumivé víno vyrobil v rokoch 1670 až 1715 pivničný majster opátstva svätého Benedikta v Hautvilliers Dom. Pierre Pérignon ho vyrobil tak, že fľašu uzavrel zátkou, ktorú upevnil drôtenou svorkou namočenou vo vosku.
Dlho sa tento proces držal v tajnosti, ale v 18. storočí bol už všeobecne známy a v 19. storočí sa šampanské vyrábalo po celej Európe. János Fischer, obchodník s vínom a koloniálnym tovarom, a Dr. Mihály Schönbauer, lekár, Bratislavčania, založili v roku 1825 prvú oficiálne registrovanú továreň na výrobu šampanského v Uhorskom kráľovstve.
Slovo “šampanské” vytvoril gróf István Széchenyi, ktorý ako prvý nazval francúzske šampanské “šampanské” vo svojom diele s názvom Credit. Kolískou výroby maďarského šampanského bola Bratislava.
V roku 1831 priviezli do Uhorského kráľovstva šampanské a továreň pána Jánosa Aigermanta Krstiteľa a odvtedy majú bezpečné sklady a skvelú povesť. Do roku 1840 dosiahla produkcia spoločnosti 10 000 fliaš ročne.
Prvé uznanie získali na Svetovej výstave v Paríži v roku 1867, kde získali bronzovú medailu za šampanské. Továreň neskôr prešla do vlastníctva syna Jánosa Fischera, Jánosa Fischera ml.
Keďže jeho syn, ktorý pôsobil ako vojenský dôstojník na viedenskom dvore, už nechcel továreň prevziať, v roku 1877 ju prevzal Johann E. Hubert, podnikateľ rakúskeho pôvodu.
V Budapešti založil prvú továreň na výrobu šampanského v roku 1834 Ignác Prückler (1809-1876), člen meštianskej rodiny Prücklerovcov, pod názvom “Prvá továreň na rum, likéry a šampanské v Uhorsku” v budove na Rádayovej ulici 32.
Najzaujímavejším tajomstvom je však červený uzáver a teraz vám ukážeme, na čo a ako sa dá použiť!
Podstatu môžete vidieť od 20. sekundy
Ak Vás to zaujalo, zdieľajte článok aj so svojimi priateľmi. 🙂
Leave a Reply