Ako strava s vysokým obsahom tukov a cukrov súvisí so zdravím mozgu. Čo vedci zistili pri laboratórnych experimentoch. Čo naznačujú ich zistenia?
Hromadenie tuku v pečeni v dôsledku nesprávneho stravovania a obezity nielenže zvyšuje riziko vážnych zdravotných problémov, ako je cirhóza, v budúcnosti. Nový výskum odhalil, že tuková infiltrácia pečene môže viesť aj k závažnej mozgovej dysfunkcii.
Zdá sa, že vinníkom je konzumácia príliš veľkého množstva cukru a tuku. Ako ukázal výskum, hromadenie tuku v pečeňových bunkách spôsobuje zníženie okysličovania mozgu.
Spôsobuje tiež zápal v mozgovom tkanive, ktorý sa spája so závažnými neurodegeneratívnymi ochoreniami, ako je napríklad demencia.
Tukové infiltrácie pečene sú veľmi časté. Odhaduje sa, že postihuje 25 % populácie a až 80 % obéznych pacientov. Väčšina chorých si to však neuvedomuje, pretože infiltrácia nespôsobuje žiadne príznaky.
Nový výskum uskutočnili vedci z King’s College London a Univerzity v Lausanne na myšiach. Výskumníci rozdelili hlodavce do dvoch skupín a podávali im rôznu stravu.
Polovica z nich dostávala tuky, ktoré nepresahovali 10 % ich denných kalórií. Druhá skupina hlodavcov dostávala tuky, ktoré predstavovali 55 % ich denných kalórií. Tieto zvieratá tiež konzumovali vodu s cukrom (fruktóza/glukóza).
Zloženie tejto diéty je podobné klasickej nezdravej diéte západného typu, ktorá je založená na spracovaných potravinách a sladkých nápojoch.
Zistenia
Výsledky štúdie sú uverejnené v časopise Journal of Hepatology. Ako píšu vedci, po 16 týždňoch vyšetrili svoje myši a zistili, že tie, ktoré jedli najviac tuku:
- Boli obézne
- Mali inzulínovú rezistenciu
- Mali príznaky mozgovej dysfunkcie
Táto dysfunkcia sa pripisovala zníženému okysličovaniu a zápalom mozgu, ktoré spôsobili:
- Nervozita
- Indikácie depresie
Naopak, u myší kŕmených zdravou stravou sa nevyvinula tuková infiltrácia pečene ani inzulínová rezistencia. Okrem toho sa správali normálne a ich mozgy boli úplne zdravé.
Pokračuje asymptomaticky celé roky
“Je veľmi znepokojujúce, aký vplyv má hromadenie tuku v pečeňových bunkách na mozog,” povedala vedúca výskumná pracovníčka Dr. Anna Hadjihambiová z Ústavu hepatológie Rogera Williamsa na King’s College.
“O to viac, že tuková infiltrácia sa vyvíja postupne a pokračuje asymptomaticky celé roky bez toho, aby si to chorí uvedomovali.” Pokračovala: “Nová štúdia zdôrazňuje potrebu znížiť množstvo tukov a cukru v našej strave. Je to dôležité nielen na liečbu obezity, ale aj na ochranu pečene a mozgu.
To môže znížiť riziko depresie a demencie v neskoršom veku, keď je mozog v dôsledku veku zraniteľnejší.
Podeľte sa o tieto informácie aj so svojimi priateľmi.
Leave a Reply