Malinovo-tvarohový koláčik ľahký ako obláčik. Je ťažké ho odmietnuť…

  • Musím povedať, že toto je jeden z najlepších tvarohových koláčov, aké som doteraz pripravila!
Zloženie:
Cesto:
  • 270 g celozrnnej polohr. alebo krupicovej múky
  • 125 g studeného masla
  • 2 žĺtky
  • 50 g práškového cukru
  • 1 čajová lyžička 18% smotany
  • 1 plochá čajová lyžička prášku do pečiva
Tvarohová zmes:
  • 1 kg tvarohu
  • 3/4 šálky cukru
  • 50 g mäkkého masla
  • prípadne 1 tabuľka bielej čokolády
  • 2 ploché lyžice zemiakového škrobu
  • 5 vajec
  • 2 šálky malín

Postup:
  1. Na dosku vysypte preosiatu múku (270 g, môže to byť celozrnná múka na koláče alebo napríklad v pomere 1:1 s krupicovou). Pridajte 125 g studeného masla (najlepšie nakrájaného na kocky), 2 žĺtky, lyžičku prášku do pečiva, 50 g práškového cukru a lyžičku 18% smotany.
  2. Najskôr ho celé nakrájajte nožom a potom vymiesite na hladké cesto. Zabaľte ich do potravinovej fólie a vložte na 20-30 minút do chladničky.
  3. Vyvaľkajte cesto, popichajte ho vidličkou a vložte do formy (moja má 24 cm). Pečte 15 minút pri teplote 190 stupňov. Koláč vyberte z rúry a nechajte ho mierne vychladnúť. Medzitým si pripravte tvarohovú zmes.
  4. Všetky prísady na tvarohovú zmes by mali mať izbovú teplotu. Zmiešajte 1 kg tvarohu, napr. z vedra alebo dvakrát pomletého, s 3/4 šálky cukru, 50 g mäkkého masla, 5 žĺtkami a prípadne 100 g bielej čokolády (rozpustenej vo vodnom kúpeli). Miešajte len dovtedy, kým sa ingrediencie nespoja. Pridajte 2 polievkové lyžice škrobu a znova premiešajte, kým sa prísady nespoja.
  5. Vyšľahajte 5 bielkov so štipkou soli do tuha. Najlepšie je to robiť aspoň 7 minút. Postupne po lyžiciach pridávajte vyšľahané bielky do tvarohovej zmesi. Jemne miešajte lyžicou alebo metličkou (nie mixérom!), kým sa nespojí.
  6. Nalejte na upečený spodok a rovnomerne posypte malinami. Vložte do rúry vyhriatej na 170 stupňov a pečte 15 minút, potom 90 minút pri 140-150 stupňoch (zhora aj zdola, bez ventilátora). Vychladnite v mierne pootvorených dverách rúry.
Prajeme dobrú chuť!

Pridajte komentár

Leave a Reply

Your email address will not be published.


*