10 spôsobov, ako znížiť pravdepodobnosť ochorenia na rakovinu!

Ak je vaším predsavzatím na rok 2023 lepšie zdravie, všimnite si nasledujúce vedecké tipy, ktoré nám pomôžu znížiť pravdepodobnosť ochorenia na rakovinu.

Rakovina je celosvetovo častou príčinou úmrtí. Podľa Svetovej zdravotníckej organizácie sa však približne 1 zo 3 prípadov rakoviny dá predísť. To je dobrá správa a nižšie uvádzame 10 osvedčených postupov, ktoré môžu znížiť riziko vzniku rakoviny.

1. Udržujte si normálnu telesnú hmotnosť.

Viac ako 60 % ľudí v západných krajinách trpí nadváhou alebo obezitou. Nadmerná hmotnosť zvyšuje pravdepodobnosť vzniku viacerých druhov rakoviny vrátane rakoviny pažeráka, pankreasu, hrubého čreva, obličiek a štítnej žľazy.

Odhaduje sa, že ak by každý dospelý človek znížil svoj index telesnej hmotnosti o 1 %, mohlo by to znížiť počet nových prípadov rakoviny až o 100 000.

2. Konzumácia červeného mäsa by sa mala znížiť.

Častá konzumácia červeného mäsa je spojená s vyšším rizikom rakoviny hrubého čreva a žalúdka. Americký inštitút pre výskum rakoviny odporúča maximálne 1 porciu týždenne.

3. Používajte opaľovací krém.

Časté a dlhodobé vystavenie ultrafialovému žiareniu môže spôsobiť rakovinu kože. Väčšina prípadov je vyliečiteľná, ak sa včas odhalí a lieči, ale ak sa rozšíri do iných orgánov v tele, môže ohroziť život.

Pomáha im predchádzať opaľovací krém s ochranným faktorom SPF 30 alebo vyšším.

4. Častá konzumácia zeleniny a ovocia.

Zelenina a ovocie môžu pomôcť predchádzať mnohým druhom rakoviny vrátane rakoviny ústnej dutiny, krčka maternice, priedušnice a pažeráka.

Tieto potraviny obsahujú látky, ktoré pomáhajú bunkám predchádzať poškodeniu, ktoré môže neskôr viesť k rakovine. Denne by ste mali zjesť aspoň 3 porcie ovocia a zeleniny.

5. Znížte spotrebu cukru.

Potraviny alebo nápoje s veľkým množstvom cukru majú zvyčajne viac kalórií. Ak ich jeme často, je pravdepodobné, že do seba dostaneme viac kalórií, ako spotrebujeme za deň.

To môže viesť k obezite a zvýšiť riziko vzniku rakoviny. Vedie tiež k hyperinzulinémii, ktorá vyvoláva rakovinové ochorenia.

6. Očkovanie proti HPV a vírusu hepatitídy B.

Ľudský papilomavírus (HPV) sa často prenáša z človeka na človeka pohlavným stykom. Je príčinou rakoviny krčka maternice u žien a môže spôsobiť aj rakovinu vagíny, penisu, konečníka a úst. Dievčatá sa môžu zaočkovať vo veku 9 až 26 rokov a chlapci vo veku 9 až 21 rokov.

Používanie kondómu môže tiež znížiť pravdepodobnosť nákazy HPV. U ľudí s vírusom hepatitídy B je 100-krát vyššia pravdepodobnosť vzniku rakoviny pečene.

Vysoké riziko nákazy hepatitídou B majú ľudia, ktorí majú chronické problémy s pečeňou, majú viacero sexuálnych partnerov alebo používajú spoločné ihly na užívanie drog, ako aj ľudia, ktorí pracujú v kontakte s ľudskou krvou.

Včasné očkovanie však môže zabrániť infekcii.

7. Pravidelné cvičenie.

U ľudí, ktorí pravidelne cvičia, je menšia pravdepodobnosť vzniku rakoviny hrubého čreva, prsníka alebo maternice. Pri každodennej fyzickej aktivite telo využíva viac energie a zabraňuje hromadeniu určitých hormónov a látok spojených s karcinogenézou.

Cvičenie prirodzene pomáha liečiť ďalšie zdravotné problémy, ako je cukrovka a kardiovaskulárne ochorenia.

8. Prestaňte fajčiť.

Hoci percento ľudí, ktorí denne fajčia v USA a Európe, kleslo z viac ako 40 % v 60. rokoch 20. storočia na približne 10 %, tabak je stále hlavnou modifikovateľnou príčinou úmrtí, pretože vedie k rakovine a kardiovaskulárnym problémom.

9. Zníženie spotreby alkoholu.

Nadmerná konzumácia alkoholu môže zvýšiť riziko rakoviny tráviaceho traktu, ako je rakovina pažeráka, žalúdka, pečene a hrubého čreva, ako aj rakoviny prsníka. Muži by nemali piť viac ako dva nápoje denne a ženy by sa mali obmedziť na jeden.

10. Preventívne kontroly.

Čím skôr sa zistia varovné príznaky rakoviny, tým je väčšia šanca na uzdravenie.

V súčasnosti je k dispozícii množstvo skríningových testov na rôzne typy rakoviny, napríklad mamografia na rakovinu prsníka, kolonoskopia na rakovinu hrubého čreva a konečníka, meranie PSA na rakovinu prostaty alebo skríning znamienok na rakovinu kože.

Za uvedené usmernenia a informácie ďakujeme profesorkám Lekárskej fakulty Národnej a Kapodistrijskej univerzity v Aténach, Line Paschou (docentke endokrinológie) a Theodoře Psaltopoulou (profesorke terapeuticko-pidemiologicko-preventívnej medicíny).

Podeľte sa o článok aj s ostatnými 🙂

Pridajte komentár

Leave a Reply

Your email address will not be published.


*