- Mal by sa skladovať na chladnom mieste.
- Množstvo cukru môžete upraviť podľa svojich predstáv. Sultánky aj orechy sú prídavné látky, ktoré možno vynechať. Podobne je to aj s aromatickými látkami, môžete použiť svoje obľúbené, alebo ich vôbec nepridávať.
- Recept je určený na veľký plech.
Recept na najlepší makový koláč na plech s rozmermi 24 x 35 cm
- 420 g suchého maku (3 šálky)*
- 350 ml mlieka (2 x 2/3 šálky)
- 6 veľkých vajec L (bielka a žĺtky zvlášť)
- 300 g práškového cukru (3 neúplné šálky)
- 5 veľkých kyslých jabĺk (jablkový mušt, glazované jablko) – približne 1 kg.
- 1/2 šálky krupice (100 g)
- 2 čajové lyžičky prášku do pečiva (10 g)
- 250 g mäkkého masla
Navyše
- 150 g sultánok
- 100 g orechov (vlašských alebo lieskových) alebo mandlí
- Mandľová aróma (podľa potreby)
- *Môže sa použiť suchý mletý mak, tento mak sa nemusí mlieť.
Postup:
- Mak zalejte horúcim mliekom a nechajte 1 hodinu odstáť. Potom ho dôkladne sceďte na sitku (1 – 2 hodiny). Scedený mak dvakrát pomeľte. Ak používate mletý suchý mak, zalejte ho horúcim mliekom a nechajte 1 hodinu odstáť. Po uplynutí tohto času všetko pridajte do cesta.
- Sultánky zalejte horúcou vodou a nechajte 30 minút alebo dlhšie odstáť. Sceďte v sitku.
- Jablká ošúpeme a nastrúhame na veľkom strúhadle. Ak nemáte tvrdé, kyslé jablká, použite 4 namiesto 5.
- Rúru predhrejte na 180 stupňov Celzia so zapnutým horným a dolným ohrievačom bez ventilátora alebo na 165 stupňov Celzia s ventilátorom.
- Mäkké maslo vyšľahajte s práškovým cukrom do nadýchanej peny (asi 5 minút). Potom po jednom pridávajte žĺtky a stále šľahajte.
Keď je zmes nadýchaná, pridávajte striedavo po lyžiciach mak a strúhané jablká a stále šľahajte. Nakoniec pridáme krupicu zmiešanú s práškom do pečiva a premiešame. - Zvyšné bielky vyšľahajte do tuha a pridajte do makovej zmesi, pričom jemne premiešajte (lyžicou alebo stierkou). Nakoniec pridajte vopred namočené sultánky, nasekané orechy a (ak chcete) vonný olej a všetko spolu premiešajte.
- Potom makový koláč vylejte na plech vyložený papierom a ihneď vložte do predhriatej rúry.
- Makový koláč pečiem na druhom poschodí odspodu 45 – 50 minút. Po upečení ho ihneď vyberte z rúry a nechajte úplne vychladnúť, najlepšie cez noc. Potom na vrch nalejte polevu.
Recept na čokoládovú polevu
- 100 g horkej čokolády
- 50 g mliečnej čokolády
- 50 g masla
- Čokoládu nakrájajte nadrobno. Potom pridajte maslo a celé to rozpusťte pri miernom zahrievaní, pričom buďte opatrní, pretože pri prílišnom zahriatí sa poleva zrazí. Keď sa čokoláda úplne rozpustí, nalejte ju na vrch makového koláča a odložte.
Prajeme dobrú chuť!
Leave a Reply