Zabudnite na všetko, čo ste vedeli o zakázaných sladkých pokušeniach! Môžete si vychutnať sladký dezert a dokonca využiť jeho výživné látky.
Pilotná štúdia z Univerzity Sapienza v Ríme ukázala, že ľudia trpiaci periférnym arteriálnym ochorením (PAD) vykazujú vďaka tomuto dezertu výrazné zlepšenie pohyblivosti. Dôvodom je horká čokoláda, ktorá je preukázateľne najzdravším dezertom, aký si môžeme vybrať.
Účastníci boli starší ako 60 rokov a mali značne poškodené tepny na nohách. Ich pohyblivosť sa však zlepšila – z hľadiska trvania aj vzdialenosti – dve hodiny po konzumácii horkej čokolády.
U pacientov s periférnym arteriálnym ochorením sú tenké tepny v nohách zúžené. Tento stav postihuje aj žalúdok, ruky a hlavu. Znížený prietok krvi vedie k silnej bolesti, kŕčom a únave, čo pacientom sťažuje chôdzu.
V novej štúdii sa ukázalo, že muži a ženy vo veku 60 až 78 rokov majú vďaka konzumácii horkej čokolády menej problémov s pohyblivosťou. Mliečna čokoláda však tento priaznivý účinok nemala.
Štúdia uverejnená v oficiálnom časopise Americkej asociácie srdca (AHA) dokazuje, že polyfenoly z kakaa významne znižujú poškodenie tkaniva a uľahčujú prekrvenie tenkých periférnych tepien.
Zároveň sa po konzumácii horkej čokolády pozorovala zvýšená hladina kyseliny dusičnej, ktorá sa spája s plynulým rozširovaním tepien pre lepší krvný obeh.
Množstvo horkej čokolády testovanej v tejto štúdii bolo 40 gramov a obsah kakaa bol viac ako 85 %. Čím viac kakaa, tým viac polyfenolov.
Leave a Reply