Niektoré potraviny by sa mali pred konzumáciou vždy umyť, ale sú aj také, ktoré je lepšie neumývať! V detstve nás učili, aby sme si pred jedlom vždy umyli ruky, ale už menej si uvedomujeme, ktoré potraviny by sme si mali umývať a ktoré nie.
Často robíme lepšie, ak jedlo pred konzumáciou neumývame.
Potraviny, ktoré sa MUSIA umývať
1.Konzervované potraviny
Pred otvorením ich vždy dôkladne umyte, inak sa nečistoty a baktérie z vrchnej časti prenesú do plechovky pri jej otvorení.
2.Zelenina a ovocie
Zeleninu a ovocie, ktoré sa nekonzumujú bez šupky, by sa tiež mali umyť, pretože pri ich rozkrojení sa do nich môžu dostať baktérie zo šupky.
3. Zelenina a ovocie, ktoré sa konzumujú so šupkou
Namočte zeleninu a ovocie do jedlej sódy alebo jablčného octu, aby ste sa zbavili chemikálií a pesticídov.
Potraviny, ktoré by sa nemali umývať
1.Kura
Mnohí ľudia pred varením kurča umyjú v hrnci, aby sa zbavili baktérií. Pravdou je, že baktérie z kurčaťa sa vodou neodstránia a viac sa ich zachytí z misky. Baktérie na kurčati, vrátane salmonely, sú usmrtené pri teplote 165 stupňov. Preto nemá zmysel mäso pred varením umývať.
2.Vajcia
Vajcia sú pred uskladnením potiahnuté ochrannou vrstvou, ktorá zabraňuje osídleniu baktériami.
3.Ryby
Rovnako ako pri kurčati. Ryby nie je potrebné umývať.
Leave a Reply