Veľa sa hovorí o potravinách s toxínmi, ktoré ovplyvňujú naše zdravie. Naše stravovacie návyky zohrávajú dôležitú úlohu v našom celkovom zdraví. Uvádzame niektoré potraviny, ktoré vám môžu pomôcť minimalizovať toxíny vo vašom tele.
- Granátové jablko
Granátové jablko je bohaté na látky nazývané antokyány, ktorým vďačí za červenú farbu svojich semien. Tieto látky môžu chrániť DNA pred možným poškodením a poškodením, ako aj znižovať riziko srdcových ochorení, alergií, rakoviny a cukrovky.
- Rukola
Podľa výskumov môže byť prospešný aj pre pokožku, pretože posilňuje kolagénové a elastínové vlákna. Patrí medzi krížovité zeleniny ako brokolica a karfiol, ktoré sú známe látkami, ktoré obsahujú (sulforafán a indol-3-karbinol) a pomáhajú detoxikácii.
Okrem toho je bohaté na vitamíny a minerály, ako sú vitamín K, vitamín C, horčík a kyselina listová, ktoré sú pre telo prospešné. Je to potravina, ktorá sa stáva čoraz populárnejšou a v súčasnosti sa používa v mnohých šalátoch.
- Cesnak
O priaznivých účinkoch cesnaku na zdravie sme už hovorili. Okrem iného obsahuje zlúčeniny bohaté na síru, ktoré zvyšujú detoxikačnú schopnosť organizmu, napríklad glutatión.
- Červená repa
Okrem nízkeho obsahu kalórií majú aj účinok, ktorý zlepšuje detoxikáciu organizmu. Obsahujú najmä draslík, kyselinu listovú, vlákninu a antioxidanty, vďaka ktorým sú obzvlášť účinné.
- Citróny
V našom jedálničku ich používame neustále. Je známe, že sú bohaté na vitamín C, ktorý pomáha obnovovať alkalické kyseliny, ktoré pomáhajú odstraňovať toxíny zo stravy a životného prostredia.
- Jablká
Jablká sú bohaté na nerozpustnú vlákninu a rozpustnú vlákninu pektín, ktoré dokážu absorbovať toxíny. Okrem toho obsahujú aj kyselinu glukónovú, ktorá pomáha telu zbaviť sa estrogénu.
- Kapusta
Pravdepodobne jedna z najúspornejších antioxidačných potravín. Jeho protitoxínové účinky sú spôsobené glukozinolátmi, ktoré obsahuje vo vysokom množstve. Okrem iného je to potravina bohatá na vitamíny K a C a pol šálky má len 11 kalórií.
- Avokádo
Toto exotické ovocie má mimoriadne antioxidačné účinky. Ten je bohatý na tuk, akokoľvek sa to môže zdať zvláštne pre ovocie. Tento tuk pôsobí priaznivo na tých, ktorí chcú bojovať proti toxínom.
Podporuje najmä uvoľňovanie žlče zo žlčníka, a tým vylučovanie toxínov z tela a vstrebávanie užitočných vitamínov, ako sú A, D, E a K.
- Zázvor
Jedna z kľúčových antioxidačných potravín. Je to prirodzená protizápalová potravina, ktorá tiež pomáha proti nevoľnosti, podporuje trávenie a zlepšuje detoxikáciu vďaka rýchlejšiemu pohybu potravy v črevách.
- Zelený čaj
Je to ideálna náhrada kávy. Obsahuje kofeín (asi 15-40 mg na šálku), ale má aj katechíny, ktoré patria medzi najsilnejšie antioxidanty. Najmä katechíny EGCG môžu chrániť pečeň pred poškodením a pomáhať v boji proti cholesterolu.
Zaraďte ich do svojho jedálnička.
Leave a Reply