- Lahodný recept na moravské šľahačkové koláče.
Prísady:
Cesto :
- 30 g droždia
- 1 polievková lyžica cukru
- 100 ml mlieka
- 120 g masla
- 80 g práškového cukru
- 1. balíček vanilkového cukru
- 2 žĺtky
- 0,25 smotana na šľahanie
- 500 g polohrubej múky
- 1/2 čajovej lyžičky soli
- 1 vajce na potieranie
Tvarohová náplň :
- 250 g tučného hrudkovitého tvarohu
- 1 vajce
- 50 g hrubého cukru
- 1 balík vanilkový cukor
- 2 polievkové lyžice polohrubej múky
- 50 g hrozienok
- Nastrúhaná citrónová kôra
Náplň z lekváru :
- 100 g slivkového lekváru
- 2 polievkové lyžice rumu
- 1 čajová lyžička škorice
Mrvenička:
- 40 g polohrubej múky
- 30 g hrubého cukru
- 30 g masla
Postup:
- Pripravte cesto. V hrnčeku zmiešajte droždie s cukrom a vlažným mliekom. Nechajte kysnúť na teplom mieste. Zmäknuté maslo vyšľahajte metličkou s práškovým cukrom, vanilkou a žĺtkami. Smotanu vyšľahajte do tuha. Do misky dajte múku a soľ, pridajte vyšľahané maslo, kvások a šľahačku. Všetko dobre premiesime rukami na hladké cesto aspoň 5 minút a necháme kysnúť na teplom mieste 45 minút.
- Tvaroh zmiešame s vajcom, cukrom, vanilkou, citrónovou kôrou a pridáme hrozienka. Zmiešajte lekvár s rumom a ochuťte škoricou. Na drobenku spracujte všetky ingrediencie dohromady.
- Cesto opäť premiesime a rozvaľkáme na plát hrubý asi 5 mm. Nakrájajte ho na štvorce (asi 25 kusov).
- Do stredu každého štvorca dajte lyžičku tvarohovej plnky a zabalte. Zo štvorcov vytvarujte okrúhle buchty a položte ich na plech na pečenie tak, aby bol spoj cesta na spodku. V strede každého koláča urobte zárez. Koláče potrieme rozšľahaným vajcom a otvory naplníme lekvárovou plnkou.
- Posypte ich mrveničkou a nechajte na teplom mieste 10 minút kysnúť. Pečte v predhriatej rúre pri 180 °C približne 20 minút.
Leave a Reply