Pravidelná konzumácia rýb môže chrániť pred srdcovými chorobami aj ľudí so zvýšeným rizikom ich vzniku. Dôvod spočíva v omega-3 mastných kyselinách, ktoré sú v tučných rybách hojne zastúpené a môžu chrániť pred ochorením osoby so zvýšenou hladinou zlého (LDL) cholesterolu a triglyceridov v krvi.
“Omega-3 mastné kyseliny sú veľmi dôležité pre zdravie a pohodu, najmä srdca,” povedal doktor James O’Keefe, riaditeľ oddelenia preventívnej kardiológie v nemocnici svätého Lukáša v Kansase.
Primeraný príjem omega-3 mastných kyselín totiž znižuje riziko srdcových ochorení o 16 % u osôb s vyššou hladinou triglyceridov, ako je normálna, a o 14 % u osôb so zvýšeným LDL.
“Snažte sa každý týždeň zjesť dve alebo tri porcie rýb s dostatkom prospešných tukov, ako sú sardinky, losos a pstruh. Každý, kto nemôže alebo nechce jesť ryby, môže potrebovať doplnok rybieho oleja, ktorý poskytne takmer 1 000 mg kyselín EPAa DHA.”
Americká asociácia srdca (AHA) odporúča jesť ryby aspoň dvakrát týždenne a tí, ktorí toto odporúčanie nedodržiavajú, by mali užívať doplnky s rybím olejom.
Predchádzajúce štúdie spájajú omega-3 mastné kyseliny so zníženým rizikom srdcovej arytmie, nižšou hladinou lipidov v krvi, znížením aterosklerotického plaku na vnútorných stenách tepien a miernym znížením krvného tlaku.
V tejto štúdii vedci preskúmali 35 predchádzajúcich štúdií o omega-3 mastných kyselinách EPA (kyselina eikosapentaenová) a DHA (kyselina dokozahexaenová), na ktorých sa zúčastnilo viac ako 820 000 dobrovoľníkov, a dospeli k záveru, že omega-3 mastné kyseliny znižujú riziko srdcových ochorení v priemere o 18 %, čo prospieva aj osobám so zvýšeným rizikom ich vzniku.
Výsledky štúdie boli uverejnené v zborníku Mayo Clinic Proceedings.
.
Leave a Reply