- Dá sa pripraviť aj bez múky, len z krupice. Škrob môžete vynechať, ale dodáva koláču jemnosť a krémovosť, myslím, že s ním je lepší.
Suroviny: forma na pečenie s rozmermi 32×22 cm, na 24 plátkov s rozmermi 4×7 cm
- 500 g broskýň (toľko je neolúpaných) alebo jedna plechovka broskýň (470 g)
- 500 g tvarohu
- 450 g 20 % kyslej smotany
- 300 g cukru
- 6 L vajec (alebo 7 M vajec)
- 100 g krupice
- 100 g polohr.múky
- 1 vrchovatá polievková lyžica škrobu (možno vynechať)
- 2 lyžičky vanilkového cukru
- 1-2 lyžice citrónovej šťavy podľa chuti
- štipka soli
Príprava:
- Oddeľte vajcia tak, aby žĺtky boli vo veľkej miske, do ktorej sa zmestí celé cesto. Žĺtky zmiešame s polovicou cukru a vanilkovým cukrom v kuchynskom robote, pridáme tvaroh, kyslú smotanu, citrónovú šťavu a štipku soli.
- Pridáme krupicu, škrob a múku a miešame, kým nevznikne krémová hmota. Nechajte odstáť 1 hodinu. Zapnite rúru – 220 stupňov, pečenie zdola nahor bez cirkulácie vzduchu – na predhriatie. Pripravíme si vymastený a múkou posypaný plech. Broskyne ošúpeme, vykôstkujeme a nakrájame.
- Do bielkov pridáme polievkovú lyžicu citrónovej šťavy, druhú polovicu cukru a vyšľaháme kuchynským robotom na hodvábnu hmotu. Nemalo by byť príliš tuhé, ale malo by mať pevnú konzistenciu. Keď je rúra rozohriata, po lyžiciach vmiešajte bielky do tvarohovej zmesi a potom broskyne. Cesto nalejte na plech a dáme piecť. Po 5 minútach znížte teplotu na 180 °C a pečte 60 minút. Skontrolujte špajdlovým testom a v prípade potreby pečte ďalších 5 až 10 minút.
- Cesto vyberte a nechajte vychladnúť. Po vychladnutí ho nakrájame na obdĺžnikové plátky a posypeme práškovým cukrom.
Prajeme dobrú chuť a nezabudnite recept zdieľať aj s ostatnými priateľmi.
Leave a Reply