- Ak doma pravidelne varíte, viete, aké náročné je neustále vymýšľať nové recepty. A tak vám tento pastiersky koláč príde vhod.
- Aj keď je ponuka široká a na internete nájdete množstvo zaujímavých nápadov, problém je jasný – potrebujete predovšetkým recept, ktorý je rýchly, jednoduchý, pripravený z bežných surovín a za rozumnú cenu.
Ingrediencie:
- 900 g chudého mletého hovädzieho mäsa.
- 1 cibuľa
- 3 zemiaky
- 2 mrkvy
- 1 PL tymiánu
- Soľ, korenie, olej
- 1 plechovka paradajok
- 2 lyžice masla
- 1/2 šálky mlieka
- 100 g strúhaného syra
Postup
- Najprv si pripravte cibuľu. Ošúpeme ju a nakrájame na malé kocky. Potom v hrnci rozohrejte trochu oleja, pridajte cibuľu a niekoľko minút ju smažte do zlatista.
- Potom pridajte mleté mäso a ochuťte ho soľou, korením a tymiánom skôr, ako stihne v hrnci zhnednúť. Smažte ho, kým mäso nezhnedne a neokorení. Nakoniec pridajte nastrúhanú mrkvu a plechovku paradajok.
- Celú zmes priveďte do varu a potom znížte teplotu a varte ďalších 30 minút.
- Medzitým budete mať čas na prípravu zemiakov. Uvarte ich v osolenej vode a ošúpte.
- Potom zemiaky roztlačte do mäkka a postupne pridávajte horúce mlieko, kým nevznikne hustá kaša. Podľa chuti môžete pridať soľ a rozpustené maslo. Do hotovej kaše vmiešajte nastrúhaný syr.
- Predhrejte rúru na 190 °C a pripravte si pekáč tak, že ho vymastíte zvyšným maslom. Na dno rozložte mäsovú zmes a na ňu navrstvite kašu.
- Tento postup opakujte, kým nespotrebujete mäsovú zmes a kašu a nebudete mať plný pekáč. Ak vám ešte zostane trochu syra, môžete ho rozotrieť na vrch, ale nie je to potrebné, vo vnútri ho bude dosť.
- Misu vložte do rúry na približne 30 minút. Nechajte zmes vychladnúť a môžete podávať.
- Koláč môžete jesť so šalátom alebo len tak, vždy chutí výborne. Je vhodný aj ako slávnostné jedlo pre návštevu. Všetkým bude veľmi chutiť a jedna porcia vás bude stáť naozaj len pár korún.
Leave a Reply