Čo ukázala štúdia, ktorá sa zaoberala genetickými variantmi, ktoré ovplyvňujú metabolizmus kofeínu. Zvýšené množstvo kofeínu v krvi môže znížiť hladinu telesného tuku a znížiť riziko vzniku cukrovky, tvrdí medzinárodný tím vedcov.
Tieto zistenia by mohli viesť k používaniu bezkalorických kofeínových nápojov pri znižovaní oboch ochorení, naznačujú vedci. Dodávajú však, že na zistenie tejto skutočnosti je potrebný ďalší výskum.
Predchádzajúce štúdie ukázali, že 3 šálky kávy denne sa spája so zníženým rizikom cukrovky a kardiovaskulárnych ochorení. Káva je bohatým zdrojom kofeínu, ktorý v jednej šálke obsahuje 70 – 150 mg tejto látky.
Väčšina týchto štúdií však bola založená na pozorovaní dobrovoľníkov. Nemohli teda spoľahlivo preukázať, či existuje vzťah príčiny a následku. Okrem toho bolo ťažké zistiť, či v ochrannom účinku kávy zohrávajú úlohu aj iné zložky ako kofeín.
Nová štúdia
Na prekonanie týchto problémov výskumníci použili techniku nazývanú mendelovská randomizácia. Tá využíva genetické varianty ako náhrady za konkrétny rizikový faktor. Robí sa to s cieľom získať genetické údaje na podporu konkrétneho výsledku.
V tomto prípade bol hodnoteným rizikovým faktorom kofeín v krvi. Výsledkom bolo, či súvisí s obezitou a cukrovkou 2. typu. Výsledky štúdie sú uverejnené v lekárskom časopise BMJ Medicine. Vedci skúmali takmer 10 000 ľudí, aby zistili úlohu dvoch bežných genetických mutácií v génoch CYP1A2 a AHR.
Tieto gény súvisia s rýchlosťou metabolizmu kofeínu v tele. Osoby, ktoré sú nositeľmi genetických mutácií spojených s pomalším metabolizmom kofeínu, konzumujú v priemere menej kávy. Majú však vyššie hladiny tejto látky v krvi ako ľudia s genetickým variantom, ktorý spôsobuje rýchly metabolizmus.
Výskumníci zistili, že dobrovoľníci, ktorí boli geneticky naprogramovaní na zvýšený príjem kofeínu, mali v priemere nižší index telesnej hmotnosti (BMI) a telesný tuk. Mali tiež nižšie riziko vzniku cukrovky 2. typu, ktorá je spojená s nadbytočnými kilogramami.
Váha alebo káva?
Vedci potom použili mendelovskú randomizáciu, aby určili, či znížené riziko cukrovky 2. typu bolo spôsobené:
- zníženou telesnou hmotnosťou alebo zvýšenou hladinou kofeínu v krvi dobrovoľníkov
Ako zistili, zníženie telesnej hmotnosti sa na zníženom riziku cukrovky 2. typu podieľalo 43 %. Kofeín je stimulant, ktorý urýchľuje metabolizmus a spaľovanie tukov. Je tiež známe, že znižuje chuť do jedla. Odhaduje sa, že príjem 100 mg tejto látky denne zvyšuje spaľovanie približne o 100 kalórií denne.
“Naše zistenia naznačujú, že množstvo kofeínu môže aspoň čiastočne vysvetľovať nepriaznivý vzťah medzi konzumáciou kávy a rizikom vzniku cukrovky 2. typu,” uvádzajú vedci vo svojom článku.
“Je potrebný ďalší výskum, aby sa zistilo, či by sa na zníženie rizika obezity a cukrovky mohli používať kofeínové nápoje bez kalórií.” Samozrejme, že ide šálku kvalitnej kávy bez smotany a cukru.
Leave a Reply