Dátum spotreby na našich potravinách by sme nemali vždy brať ako písmo sväté. V skutočnosti existujú určité potraviny, ktoré sa po začatí spotreby môžu pokaziť oveľa skôr, ako udáva dátum spotreby.
Buďte ostražití a ak spozorujete akékoľvek podozrivé príznaky, prestaňte potravinu konzumovať.
Olivový olej
Aj keď má olivový olej pomerne dlhý dátum spotreby, môže niekedy aj 2-3 týždne po otvorení nakysnúť, zapáchať a mať zvláštny zápach a konzistenciu. Svetlo a vzduch spôsobia, že sa olej znehodnotí oveľa rýchlejšie.
Múka
Bielu múku možno po otvorení skladovať v priemere 6 až 8 mesiacov, zatiaľ čo celozrnnú múku možno skladovať 6 mesiacov. Ak múka začne zvláštne zapáchať, je lepšie ju vyhodiť a nepoužívať.
Korenie, bylinky
Ak sú otvorené, môžu sa na svetle a vzduchu tiež rýchlejšie znehodnotiť. Akékoľvek zmeny, ktoré spozorujete, by ste už nemali konzumovať. Ak bylinka stratila svoju chuť, znamená to, že jej platnosť vypršala a nemá zmysel ju používať v pôvodnom stave.
Orechy, semená
Môžu sa skladovať až 6 mesiacov, pretože ľahko žltnú. Najlepšie je skladovať ich v chladničke. To platí aj pre tekvicové semienka, mandle, vlašské orechy a slnečnicové semienka.
Sušienky
Ak sa skladujú v kuchyni vo vlhkom prostredí, môžu ľahko splesnivieť
Prášok do pečiva, jedlá sóda
Dodržiavajte uvedený dátum spotreby, inak by ste mohli skončiť s pokazenou dávkou sušienok. U sódy bikarbóny nie je obzvlášť pravdepodobné, že by vykazovala známky exspirácie, ale stojí za to vedieť, že sa môže používať až dva roky.
Ak vás článok zaujal, podeľte sa oň aj so svojimi priateľmi na Facebooku.
Leave a Reply