Ak pripravujete marhuľový džem, určite si dajte pozor na tieto údaje! 9 z 10 ľudí kvôli nim džem nevyrobí!

Niektorým ľuďom sa však aj napriek dodržiavaniu všetkých pokynov krok za krokom džem uvariť nepodarí a obviňujú z toho seba, recept alebo dokonca pomocníka. Nuž, nemusia byť na vine práve oni, ale skôr to, že ste si neboli vedomí niektorého z nasledujúcich pravidiel!

Čistiť či nečistiť?

Mnohé broskyne sa čistia tak, že sa uvaria a olúpe sa z nich šupka. Je to časovo veľmi náročná a zdĺhavá práca, ktorá si vyžaduje veľa trpezlivosti. Je chybou marhule lúpať, pretože práve v šupke sa nachádza väčšina chuti, kde sa stretávajú sladké a kyslé chute marhúľ.

Načasovanie

Nikdy nezačínajte s výrobou džemu skôr, ako je ovocie úplne mäkké, pretože potom nebude džem dostatočne sladký a príliš veľa cukru nie je dobré pre vaše zdravie.

Nemali by ste však čakať ani na to, kým ovocie začne hniť, pretože poškodené časti môžu dať džemu nepríjemnú kyslú chuť. Najlepšie je pracovať s pekným, zrelým a zdravým ovocím.

Má chutiť ako cukor alebo marhule?

Ak sa dá o niečom pri výrobe džemu naozaj polemizovať, tak je to cukor. Mal by byť, a ak áno, koľko a aký. Staré školské recepty hovoria: dva diely ovocia, jeden diel cukru.

To je strašne veľa cukru a v takomto množstve je zbytočný, pretože úplne odoberá ovociu chuť, nielen preto, že je nezdravý a tučný. Marhule, ak sa vám podarí zohnať naozaj dobré ovocie, sú veľmi sladké, ale myslím si, že aj tak potrebujete trochu cukru.

Len toľko, aby sa zvýraznila a podčiarkla vlastná chuť broskýň.

Želírovanie

V súčasnosti je v obchodoch veľa prídavných látok, z ktorých niektoré nie sú zdraviu škodlivé. Vždy hľadajte tie, ktoré sú na báze pektínu, pretože ide o vlastné zahusťovadlo ovocia, ktoré je prirodzené.

Ak použijete želírovací prostriedok, vždy ho používajte opatrne a presne podľa návodu, pričom nezabudnite, že po vychladnutí veľmi zhustne.

Sterilizácia skla

Namiesto konzervačných látok stačí fľaše dôkladne sterilizovať. Najlepšie je používať 2 až 3 decilitrové alebo ešte menšie fľaše, pretože sa ľahšie dávajú ako darček a je menšia pravdepodobnosť, že sa po otvorení pokazia.

Ak máte umývačku riadu, stačí do nej vložiť poháre, nastaviť ju na program s vysokou teplotou a načasovať ju tak, aby bola pripravená práve vtedy, keď je džem hotový.

Ak nie, vždy môžete použiť mikrovlnnú rúru alebo rúru. Niektorí ľudia po naliatí horúcej kaše poháre otočia nadol, iní tento krok vynechajú.

Varenie v pare

Zabalte poháre do novín a prikryte ich teplou dekou. Tento spôsob by sa nemal zanedbávať, pretože je pre ovocie veľmi užitočný.

Dochucovanie

V žiadnom prípade nie je zakázané džem ochucovať, v skutočnosti je veľmi moderné ho ochucovať, najmä broskyne: brandy, vanilkou, škoricou a dokonca levanduľou. Alebo ich kombinujte s bobuľovitým ovocím, ako sú ríbezle, maliny alebo čučoriedky.

Ak sa vám článok páčil, zdieľajte ho aj so svojimi priateľmi.

 

Pridajte komentár

Leave a Reply

Your email address will not be published.


*