Kefír
Kefír je na čele zoznamu superpotravín, a to pre zdravie čriev aj celkové zdravie. Pôvodne ho používali ľudia v severnej oblasti pohoria Kaukaz, jeho semená považovali za požehnanie a kočovníci ich miešali s vodou alebo mliekom.
Je to mliečny nápoj, ktorý vzniká fermentáciou akéhokoľvek druhu mlieka pomocou kefírových zŕn a je veľmi obľúbený vo východnej Európe, pričom sa o ňom traduje, že dokáže vyliečiť všetko od tuberkulózy až po žalúdočné ťažkosti.
Keďže obsahuje živé mikroorganizmy (probiotiká), pomáha vyrovnávať črevnú mikrobiológiu a je ľahko stráviteľný, pretože má menšiu šupku ako jogurt.
Mnohí z tých, ktorí ho konzumujú, uvádzajú zlepšenie nadúvania, bolesti brucha a zápchy a existujú aj nemliečne verzie, kde sa vyrába napríklad z kokosového mlieka.
Najnovšie výskumy ukazujú, že kefír môže byť užitočný aj pri hojení rán, žalúdočných vredoch, detskom refluxe a iných ochoreniach.
Kombucha
Ďalšou novou superpotravinou je kombucha, čo je v podstate symbióza baktérií a kvasiniek a zjednodušene povedané fermentovaný čierny čaj z Číny. Prvé záznamy o jeho používaní sa nachádzajú okolo roku 221 pred n. l., keď “putoval” do Japonska a rozšíril sa do Indie a východnej Európy.
Prvýkrát bol vytvorený z kolónie baktérií z huby, ktorá sa nechala kvasiť. Kombináciou cukru, čaju a vody s uvedeným vznikol šumivý nápoj bohatý na dobré baktérie a s vysokým obsahom kyseliny glukónovej.
Nedávne štúdie preukázali prínos kombuchy na kľúčové telesné funkcie, detoxikáciu, okysličovanie a zápaly. Kombucha zároveň podporuje tvorbu glukozamínu a kyseliny hyalurónovej, vďaka čomu sú kĺby silné a pružné a pokožka žiarivá.
Maslo Ghee
Nenechajte sa vystrašiť slovom “maslo”. Ghee pochádza z ajurvédy (tradičná indická medicína) a vyrába sa pomalým varením kravského masla, pri ktorom sa z mlieka odstráni voda, bielkoviny a cukry.
Je to potravina s dobrým obsahom tuku, ktorá je oveľa ľahšie stráviteľná a je ideálna pre tých, ktorí neznášajú laktózu. Ghee tiež zo všetkého najviac pomáha črevám a mozgu a kyselina maslová, ktorá sa z neho vyrába, pomáha vytvárať dobré baktérie v črevách.
Vývar z kostí
V niektorých mestách na svete je vývar z kostí súčasťou pouličného jedla a od dávnych čias sa považuje za liečivú potravinu, ktorú akceptuje čínska medicína a ajurvéda.
Vyrába sa z mäsa na kosti, ktoré sa varí niekoľko hodín a poskytuje ďalší bohatý zdroj dobrých baktérií pre oslabené črevá.
Tieto vývary sa môžu vyrábať z kuracieho, hovädzieho alebo jahňacieho mäsa a treba mať na pamäti, že staršie medicínske systémy verili, že kostná dreň obsahuje dôležité liečivé zložky.
Gélovitá hmota, ktorá vzniká pri výrobe vývaru z kostí, obsahuje dôležité aminokyseliny, ako sú arginín a glycín, ktoré podporujú tvorbu kolagénu, vďaka ktorému máme krásne vlasy a pokožku.
Kokosová múka
S pribúdajúcim počtom ľudí s intoleranciou lepku sa alternatívna múka začína stávať nevyhnutnosťou. Kokosová múka obsahuje viac vlákniny ako priemerná obilná múka a dosahuje 5 gramov na porciu.
Ako je známe, vláknina zlepšuje pohyblivosť čriev a udržiava stabilnú hladinu cukru v krvi, čím znižuje riziko vzniku zápalov. Okrem toho obsahuje kyselinu laurovú, zdravý nasýtený tuk, ktorý pomáha pri rovnováhe baktérií v črevách, ako aj pri zdraví vlasov a pokožky.
Podeľte sa o tento zaujímavý článok aj s ostatnými.
Leave a Reply