Jednoduché, ale super chutné a ideálne do každého počasia!

  •  Skvele sa bude hodiť kedykoľvek.
Ingrediencie:
  • 2 litre zeleninového bujónu
  • 1 veľký karfiol – cca 700g
  • 3 mrkvy
  • 2 petržleny (koreň)
  • väčší kúsok póru
  • 2 ploché lyžice petržlen. vňate
  • 2 ploché lyžice kôpru
  • 1/2 zeleru
  • 1/2 lyžičky soli
  • 2 čajové lyžičky čerstvého alebo sušeného ľubovníka
  • 3-4 zemiaky – cca 300 g
  • 150 ml hustej smotany 30% 

Postup:
  1.  Karfiolovú polievku je možné pripraviť na báze čerstvého alebo mrazeného karfiolu (hotové zmesi na karfiolovú polievku sa dajú  kúpiť v mnohých supermarketoch). Začneme ošúpaním mrkvy (3 ks), petržlenu (2 ks) a zeleru (1/2 ks). Petržlenovú vňať, dlhší kúsok póru a kôpru opláchneme pod prúdom vody.
  2. Mrkvu a petržlen nastrúhame na strúhadle s veľkými alebo strednými otvormi.
  3. Z väčšieho karfiolu vykrojíme ružičky, odrežeme prečnievajúce jadro a listy a vyhodíme. Ak sú na trhu alebo v zeleninárstve len malé hlávky karfiolu, použite dva kusy.
  4. Karfiol si môžete nakrájať na väčšie kúsky (ružičky), ja ho však nakrájam celkom nadrobno, pretože v tejto podobe mi karfiolová polievka chutí najviac.
  5. Do väčšieho hrnca nalejeme zeleninový vývar alebo bujón (2 litre). Pridáme nastrúhanú mrkvu, petržlen, na kocky nakrájaný zeler, nadrobno nakrájanú petržlenovú vňať, kôpor a nakrájaný karfiol. Prihodíme aj pór (môžete ho nakrájať na menšie kúsky, ale ja ho väčšinou rozdelím na dve časti). Pridáme soľ (1/2 ČL), čerstvý alebo sušený ľubovník (2 ČL) a väčšiu štipku korenia. Celé to varíme asi 20 minút na vyššom výkone horáka.
  6. V mojom dome sa karfiolová polievka často pripravuje so zemiakmi, ale ak chcete, môžete ich nahradiť malými rezancami, napríklad hviezdičkami. Zemiaky (3-4 stredne veľké) nakrájame na malé kocky a chvíľu opečieme na rozpálenej panvici s olivovým olejom.
  7. Opečené zemiaky pridáme do vriacej polievky. Varte asi 10 minút.
  8. Do hrnčeka nalejte asi 100 ml vriacej polievky a hustú smotanu (150 ml alebo 3 ploché lyžice 18% smotany). Premiešame a všetko vlejeme do polievky.
  9. Varte ešte asi 2 minúty na miernom ohni. Posypeme ešte trochou nasekaného kôpru a dochutíme soľou a korením.
Karfiolová polievka je pripravená. Prajeme dobrú chuť!

Pridajte komentár

Leave a Reply

Your email address will not be published.


*