- Nádherná kombinácia čokolády a smotany s ovocnými prísadami robí koláč veľmi chutným. Ideálne na servírovanie rôznych príležitostí, od rodinných osláv až po romantické stretnutia.
Ingrediencie:
- 100 g tmavej čokolády
- 50 g mliečnej čokolády
- 200 g masla
- 200 ml mlieka
- 4 vajcia
- 160 g cukru
- 320 g polohr. múky
- 2 ploché polievkové lyžice extra tmavého kakaa
- 1 čajová lyžička prášku do pečiva
Mascarpone krém:
- 250 ml smotany 30% alebo 36%
- 500 g mascarpone
- 3 lyžice práškového cukru
- 1 plochá lyžička želatíny
- 30 ml vody
Poleva:
- 80 ml smotany 30%
- 100 g tmavej čokolády
- 50 gramov mliečnej čokolády
Navyše:
- 1 pohár čerešňového džemu
- 100 g jahôd alebo malín
Postup:
- Suroviny by mali mať izbovú teplotu.Vyberte ich z chladničky aspoň dve hodiny vopred. V malom hrnci (nízky oheň) roztopte maslo (200 g). Pridajte obe čokolády (spolu 150 g) a miešajte, kým sa neroztopia. Odstráňte z ohňa.
- Prilejeme mlieko (200 ml) a všetko dôkladne premiešame. Nechajte mierne vychladnúť.
- V samostatnej miske zmiešajte 4 vajcia s cukrom (160 g) pri vysokej rýchlosti.
- Mala by to byť ľahká, nadýchaná vaječná hmota (trvá to asi 5 minút).
- Pridajte prášok do pečiva(1 lyžička), kakao (2 lyžice), múku (320 g) a vychladnutú maslovú hmotu. Miešame kuchynskou metličkou alebo jednou metličkou, kým sa suroviny nespoja.
- Cesto preložíme do formy (použila som menšiu obdĺžnikovú – 20 x 30 cm, ale môže byť aj tortová forma 26 cm) vystlanej papierom na pečenie. Pečieme cca 37-40 minút pri 180 stupňoch (bez termocirkulácie). Čokoládový koláč necháme vychladnúť.
- Potom ho rozrežte na dve vrstvy. Ak je vrchná časť v strede mierne “horúca”, prereže sa. Opatrne vložte spodok cesta do foriem. Zľahka prepichnite a dáme hustý čerešňový džem.
- Do menšej, ale vyššej misky nalejeme vychladenú smotanu (250 ml), vychladené mascarpone (500 g) a práškový cukor (3 stredné lyžice). V malej miske zmiešame želatínu (1 zarovnanú lyžičku) s trochou vody (asi 30 ml). Odstavíme do zhustnutia (asi 5 minút).
- Smotanu a mascarpone teda miešame na strednej a potom na vysokej rýchlosti mixéra, kým nevznikne hustý kerm.
Do misky s napučanou želatínou pridáme 1-2 lyžice smotany, premiešame a celé to dáme do misky so smotanou. Chvíľu miešame, aby sa ingrediencie spojili. - Na džemový základ dáme lyžicu krému, rozotrieme. Jahody pokrájame a zľahka vtlačíme do krému. Prikryjeme vrstvou čokoládového koláča.
- V menšom hrnci zohrejeme smotanu (80-100 ml) – neprivedieme do varu. Odstráňte z horáka. Pridajte nasekanú horkú čokoládu (100 g) a mliečnu čokoládu (50 g). Miešajte, kým sa nevytvorí rovnomerný čokoládový povlak. Keď trochu vychladne, polejeme vrch čokoládovej torty polevou.
- Vrch môžeme navyše posypať trochou strúhanej čokolády a necháme vychladiť.
Prajeme dobrú chuť!
Leave a Reply