Takmer každý našiel hlboko v mrazničke zabudnuté mäso bez toho, aby presne vedel dátum nákupu. A ak je mäso kúpené v supermarkete, môžete nájsť informácie o tom, kedy ste ho kúpili, o cene, ale ak bolo mäso kúpené od miestneho mäsiara, musíte sa vrátiť do pamäte.
A hoci mnohí veria, že zmrazenie je úplne neškodné pre skazenie mäsa, odborníci tvrdia, že mäso by sa nemalo nechávať dlhé mesiace v mrazničke, pretože sa stáva nebezpečným kvôli patogénnym mikróbom, ktoré môžu počas rozmrazovania ožiť.
Tajomstvom je zmraziť rovnomerne a dôsledne, a to sa dosiahne uzavretím mäsa do vzduchotesného vrecka a čo najmenšou stratou teploty v mrazničke.
Všeobecné pokyny sú v závislosti od mäsa nasledovné:
- Varená hydina – 4 mesiace
- Surové kusy hydiny – 9 mesiacov
- Nevarená celá hydina – 12 mesiacov
- Varené mäso – 2 až 3 mesiace
- Tepelne neupravené mäsové rolky – 4 až 12 mesiacov
- Surové steaky alebo rebrá – 4 až 12 mesiacov
- Surové mleté hovädzie mäso – 3 až 4 mesiace
K času mrazenia si vždy pripočítajte niekoľko dní, kedy boli prevezené z miesta zabitia, a niekoľko dní, ktoré mohli zostať v mrazničke obchodu, kde ste ho kúpili.
Leave a Reply