Kto by nechcel sladkú, príjemnú chuť cukru? Pri striedmej konzumácii by s touto zložkou nevznikli žiadne vážne problémy. Problém je v skutočnosti, že sa nachádza v oveľa viac potravinách, ako si myslíme.
Keďže cukor pri pravidelnej konzumácii a vo veľkom množstve nie je vôbec zdravý, je preto rizikovým faktorom pre rozvoj mnohých chronických ochorení a iných zdravotných stavov. Takéto sú nasledujúce.
Vedie k závislosti
Možno je to ťažké uveriť, ale cukor je tiež návyková droga. Čím viac ho skonzumujete, tým viac budete túžiť po sladkých jedlách. V jednom experimente myši pracovali s rovnakou intenzitou pre cukor ako pre kokaín.
Zvyšuje riziko obezity
Aj keď ho konzumujeme v malom množstve, stále dáva telu ďalšie, prázdne kalórie, ktoré sa bez dostatočného pohybu uložia a nakoniec povedú k obezite. Cukor vždy zvyšuje hladinu inzulínu a tým posúva metabolizmus smerom k ukladaniu.
Vyskytuje sa nedostatok chrómu
Chróm hrá dôležitú úlohu pri transporte a distribúcii krvného cukru. Keď sa spotreba cukru zvýši, vyčerpá zásoby chrómu a môže viesť k nedostatku chrómu. Dochádza tak k poškodeniu transportu krvného cukru.
Urýchľuje proces starnutia
Ak chcete predísť predčasnému starnutiu a pribúdaniu vrások na tvári, ako prvé by ste mali zo stravy odstrániť cukor, pretože má škodlivý vplyv na vzhľad pleti.
Zvyšuje riziko vzniku cukrovky
Určite ste už počuli, že ak zjete priveľa cukru, hladina cukru v krvi náhle stúpne a to vedie z dlhodobého hľadiska k nerovnováhe, ktorá potom zvyšuje možnosť vzniku cukrovky.
Konzumujte ho čo najmenej alebo ho úplne vynechajte, či už sa u vás ochorenie rozvinulo alebo nie.
Zvyšuje riziko vzniku stukovatenia pečene
Fruktóza (ovocný cukor) je jednou zo zložiek cukru a spracováva sa v pečeni. Ak ho zjeme priveľa, naša pečeň veľké množstvo nezvládne a práve vtedy vzniká stukovatenie pečene.
Metabolizmus fruktózy nie je obmedzený. Čím viac jeme, tým viac ho pečeň spracováva. Takéto stukovatenie pečene môže okrem alkoholu spôsobiť aj cukor.
Leave a Reply