Prísady:
Na cesto:
- 20 dkg masla
- 50 dkg polohr.múky
- 3 žĺtky
- 4 šálky kyslej smotany
- 10 dkg práškového cukru
- 1 balenie prášku do pečiva
- 1 štipka soli
Na krém:
- 7,5 dl mlieka
- 5 lyžíc hl. múky
- 25 dkg masla
- 23 dkg práškového cukru
- 2 odmerky vanilkového cukru
- 1 citrón
Navyše:
- marhuľový džem
- práškového cukru
Postup:
- Na prípravu mimózového rezu rozdrobte maslo izbovej teploty s múkou, potom ho premiešajte spolu so zvyškom ingrediencií na cesto, aby ste získali pružné, ale nie lepivé cesto.
- Cesto rozdelíme na 4 rovnaké časti a na pomúčenej doske vyvaľkáme štyri pláty s rozmermi 20 x 36 cm. Popicháme ich vidličkou a pečieme všetky oddelene 8-10 minút v rúre vyhriatej na 180 stupňov, na plechu vystlanom papierom na pečenie. Plechy chlaďte, kým si nepripravíte krém.
- V mlieku rozmiešame hladkú múku bez hrudiek, potom za stáleho miešania varíme do zhustnutia, potom odstavíme a necháme vychladnúť. Maslo dobre vymiešame s práškovým cukrom, vanilkovým cukrom, nastrúhanou citrónovou kôrou a vytlačenou šťavou. Hmotu po lyžiciach pridávame do vychladnutej múčnej pasty a ručným mixérom rozmixujeme do hladka.
- Polovicu krému rovnomerne natrieme na spodný plát cesta, potom na vrch položíme druhý plát cesta, ktorý husto potrieme marhuľovým džemom. Naň položíme tretiu vrstvu cesta, na ňu rovnomerne rozotrieme zvyšný krém a nakoniec na vrch položíme štvrtý plát cesta.
- Odložíme do chladničky, pred podávaním na druhý deň nakrájame na rovnaké obdĺžnikové plátky a vrch posypeme práškovým cukrom.
Prajeme dobrú chuť 🙂
Leave a Reply