Premýšľali ste niekedy nad tým, aké potraviny sú také nezdravé, že by ste sa im mali vyhýbať? Niektoré prísady, ako sú hydrogenované rastlinné oleje, akrylamidy a dusičnany, sa ukázali ako škodlivé.
Akým zložkám sa na etiketách produktov vyhnúť?
- kukuričný syrup s vysokým obsahom fruktózy,
- rafinovaný cukor,
- sacharóza,
- biela múka a výrobky z nej,
- biela ryža.
Päť najviac vyhýbaných potravín
Hot dogy:
Podľa protirakovinových organizácií by deti nemali zjesť viac ako 12 porcií za mesiac (lepšie ani toľko), pretože je to rizikové. Ak stále neviete prestať, tak hľadajte verzie, ktoré neobsahujú alebo obsahujú len malé množstvo škodlivých látok.
Spracované mäsové výrobky, slanina a slanina:
Mäso obsahuje takmer rovnaké množstvo dusitanu sodného ako párky v rožku. Niektoré neobsahujú dusitany, sú však vzácnejšie a bežne ich nájdete v regáloch obchodov, ktoré predávajú bio produkty.
Slanina tiež obsahuje značné množstvo nasýtených mastných kyselín, ktoré tiež zvyšujú riziko rakoviny, vrátane rakoviny prsníka. Čím viac obmedzíte konzumáciu týchto potravín, tým viac urobíte pre svoje zdravie, hlavne vaše srdce vám poďakuje, že sa vyhýbate mastným jedlám.
Šišky (a iné druhy cesta vyprážaného na oleji):
Obsahujú značné množstvo hydrogenovaného rastlinného oleja, bielej múky, cukru a samozrejme akrylamidov. V podstate jedna z najhorších skupín potravín spôsobujúcich rakovinu, s akými sa kedy stretnete. Väčšina odborníkov na výživu sa zhoduje, že ide o najškodlivejšie potraviny a žiaľ, deti ich jedia veľa.
Hranolky:
Samotná príprava nie je povzbudivá, keďže zemiaky sa vyprážajú v hydrogenovanom oleji a pri vysokých teplotách a niektoré reťazce rýchleho občerstvenia dokonca pridávajú cukor, aby boli čo najodolnejšie.
Nielenže je škodlivý pre cievy, ale obsahuje aj akrylamidy, takže má veľmi silný karcinogénny účinok a jeho distribúcia by mala byť zo všetkých týchto dôvodov zakázaná.
Čipsy, sladké a slané sušienky:
Tie prvé obsahujú veľa soli, akrylamidu, tuku a tie druhé zvyčajne bielu múku, cukor a veľa transmastných kyselín. Navyše nestačí len pozorne čítať etiketu produktu, ale aj dekódovať jeho obsah, pretože výrobcovia sa hrajú na triky a snažia sa oklamať zákazníkov používaním rôznych názvov.
Týmto spôsobom sú škodlivé zložky prakticky skryté pred neopatrnými zákazníkmi. Napríklad: MSG je odmietnutý uvedením iba kvasnicového extraktu, ktorý obsahuje glutaman sodný.
Alebo manipulujú s odporúčanými dávkami (alebo nutričnou hodnotou na jednotku tabuľky), kým si neuvedomia, že výrobok neobsahuje transmastné kyseliny, aj keď obsahuje veľké množstvo škodlivín.
Uprednostniť by sa mali potraviny bohaté na omega-3 mastné kyseliny a iné esenciálne mastné kyseliny. Oplatí sa jesť veľa zeleniny a ovocia (mnohým sa pripisuje protirakovinový, ale aspoň dobrý antioxidačný účinok).
Pravidelné cvičenie je takmer nevyhnutné, pretože v prostredí s dobrým prísunom kyslíka sa nádor nemôže vyvinúť. A hladina cukru v krvi sa musí udržiavať na normálnej úrovni. Taktiež sa treba vyhýbať miestam rýchleho občerstvenia a all-you-can-eat, pretože sú takmer plné karcinogénnych látok.
Odporúča sa jesť potraviny bohaté na prírodný vitamín C, pretože tento vitamín zabraňuje premene dusitanov na nitrozamín a pomáha posilňovať imunitný systém.
Vitamín D má vynikajúci protirakovinový účinok, preto trávte veľa času na čerstvom vzduchu, aby vaše telo dostalo dostatok slnečného žiarenia, medzitým od jari do jesene používajte prípravky na ochranu pred slnečným žiarením a vyhýbajte sa solárium, pretože spôsobuje iba rakovinu).
Vždy dbajte na dostatočný prísun vody do tela, pretože len tak sa vaše telo dokáže efektívne zbaviť nahromadených toxínov. Vyhnite sa fajčeniu a užívaniu alkoholu/drog, ako aj rôznych kozmetických prípravkov a vôní, pretože prakticky všetky sú plné potenciálne rakovinotvorných chemikálií.
Leave a Reply