Týchto 7 potravín zaraďte do jedálnička! Bojujú so zápalmi!

Aj keď slovo „zápal“ zvyčajne znie ako niečo negatívne, pravdou je, že telo ho používa ako ochranný štít pred väčším nebezpečenstvom. Keď telo ochorie alebo sa zraní, náš imunitný systém naštartuje a vytvorí biele krvinky, ktoré mu pomôžu.

Tieto extra biele krvinky sa hromadia v chorej alebo poranenej oblasti, kde sa zvyšuje prietok krvi. To môže viesť k opuchu, horúčke, začervenaniu a dokonca aj bolesti.

Prečo sa teda zápal považuje za negatívnu vec?

V zdravom tele je zápal normálnou reakciou imunitného systému, ktorá ho pomáha liečiť. Niekedy sa však imunitný systém môže prehnať a obrátiť sa aj proti zdravým bunkám.

Stáva sa to tým, ktorí trpia artritídou, fibromyalgiou, celiakiou a syndrómom dráždivého čreva. Zápal vraj zhoršuje aj iné ochorenia. Spôsobuje infekciu dýchacích ciest u pacientov s astmou a ovplyvňuje účinok inzulínu u pacientov s cukrovkou.

Výhodou je, že môžete svojmu telu pomôcť v boji so zápalom niekoľkými zmenami v stravovaní. Drž sa ďalej od vysoko spracovaných potravín. Namiesto toho do svojho jedálnička zaraďte čerstvé ovocie, zeleninu a potraviny s omega-3 tukmi.

To bude bojovať proti zápalu a posilní vaše telo minerálmi, antioxidantmi a esenciálnymi mastnými kyselinami, ktoré potrebuje na reguláciu imunitného systému a udržanie zdravia.

Pridaním týchto 7 protizápalových potravín do vašej stravy pomôžete prirodzenej regenerácii tela a schopnosti bojovať proti zápalu:

1. Ananás

Ananás obsahuje tráviaci enzým, bromelaín, ktorý preukázateľne pomáha bojovať proti krvným zrazeninám a zápalom. Pomáha tiež regulovať imunitný systém a predchádza zápalom, pokiaľ to nie je absolútne nevyhnutné.

2. Repa

Repa je bohatá na antioxidanty a pomáha obnoviť poškodené bunky spôsobené zápalom. Antioxidačné látky, ktoré obsahujú, sa nazývajú betalaíny, dodávajú repe žiarivú farbu a pôsobia protizápalovo. Tiež repa obsahuje horčík, ktorý nie je bežný v potravinách s protizápalovými vlastnosťami.

3. Mastné ryby

Tučné ryby, ako je losos, sú bohaté na esenciálne mastné kyseliny, vrátane Omega 3, ktorá bojuje proti zápalom. Podľa výskumov hrajú Ω3 tuky dôležitú úlohu pri znižovaní výskytu chronických ochorení, keďže zabraňujú vzniku zápalov tam, kde to nie je potrebné. Ale uistite sa, že dostanete voľne žijúceho lososa a nie chovaného.

4. Tmavá, zelená, listová zelenina

Zelená listová zelenina je zvyčajne bohatá na vitamíny a minerály, ako je vápnik, železo a fytochemikálie, ktoré pomáhajú bojovať proti chorobám. Vláknina obsiahnutá v zelenej zelenine tiež pomáha regulovať telo a znižuje zápal. Ak máte problémy s žuvaním listovej zeleniny, pridajte ju do svojho smoothie!

5. Kurkuma

Kurkumín je silná, protizápalová zložka nachádzajúca sa v kurkume. Podľa výskumov je kurkumín oveľa účinnejší ako mnohé protizápalové lieky, ako je aspirín a ibuprofén. Vďaka tomu je to prirodzený spôsob, ako sa vysporiadať so zápalom, čo môže byť oveľa výhodnejšie.

6. Čučoriedky

Čučoriedky obsahujú silný antioxidant nazývaný kvercetín. Ide o flavonoid, ktorý preukázateľne bojuje proti zápalom a zároveň chráni telo pred oxidačným stresom. Ich častá konzumácia prispieva k boju proti zápalom.

7. Zelený čaj

Zelený čaj sa vyznačuje mimoriadne silnými protizápalovými vlastnosťami vďaka vysoko aktívnym antioxidačným látkam, ktoré obsahuje. Jedným z najsilnejších je polyfenol nazývaný epigalokatechín-3-galát alebo EGCG.

Podľa výskumov hrá EGCG úlohu pri ochrane tela pred poškodením buniek, pretože blokuje voľné radikály a pomáha znižovať nadprodukciu zápalových látok v tele.

Zdieľajte článok aj s priateľmi.

Pridajte komentár

Leave a Reply

Your email address will not be published.


*