V súčasnosti si všetci viac uvedomujeme našu stravu a produkty, ktoré konzumujeme, a venujeme väčšiu pozornosť etiketám potravín a zoznamom zložiek. To, čo cestou objavíme, môže byť niekedy šokujúce.
Predpokladá sa, že jedna z najpoužívanejších prísad v našich potravinách by mohla byť čiastočne zodpovedná za spôsobenie Parkinsonovej choroby, Alzheimerovej choroby a rakoviny hrubého čreva.
Ako sa tomu teda môžeme vyhnúť? Toto je niekoľko tipov, ako pochopiť, čo skutočne obsahuje jedlo, ktoré jeme.
1. Kód pluginov
Doposiaľ neexistuje celosvetový systém uvádzania prídavných látok v potravinách, ale v Európe široko používaný systém kódu E postupne prichádza aj do Spojených štátov amerických.
Používa sa na zaznamenávanie všetkých neprírodných prísad v potravinách a priemyselných výrobkoch. Existujú výnimky – E330 alebo kyselina citrónová je prírodný konzervant nachádzajúci sa v citrónovej šťave. Je široko používaný pri výrobe potravín, ale to viedlo aj k masovej výrobe v priemyselnom meradle.
2. Ale okrem E330, čo hľadáme?
- E100 až E180: potravinárske farbivá
- E200 až E290: konzervačné látky
- E300 až E322: antioxidanty (na predĺženie životnosti produktu)
- E400 až E495: emulgátory, stabilizátory, zahusťovadlá, želírovacie činidlá (pre textúru)
- E420, E421 a E950 až E967: sladidlá (ako aspartám)
3. E171, nebezpečná prísada
Zo všetkých týchto prídavných látok si treba dávať pozor na aspartám, dusičnany a siričitany a prídavnú látku E171. Používa sa do žuvačiek a zubných pást, ale aj do sladkostí, čokolád, hotových jedál, ako sú ravioli atď.
E171 je tiež známy ako oxid titaničitý (TiO2), používa sa ako biele potravinárske farbivo, aby farby vyzerali jasnejšie, napríklad v cukríkoch. Používa sa aj vo farbách a opaľovacích krémoch.
Štúdia francúzskych vedcov zverejnená tento rok zistila, že konzumácia oxidu titaničitého v pitnej vode spôsobila prekancerózne rasty u 40 % potkanov používaných ako testované subjekty.
To znamená, že nádory neboli zhubné, ale mohli sa rozvinúť do rakoviny. Robí sa ďalší výskum, aby sa zistilo, čo tieto výsledky znamenajú pre ľudí.
Existuje určitá obava, že nanočastice oxidu titaničitého, ktoré sú menšie ako naše krvinky, sa môžu hromadiť v našom tele, čo môže potenciálne prispievať k chorobám, ako je Parkinsonova, Alzheimerova choroba alebo rakovina hrubého čreva.
Existujú obavy, že deti sú vystavené väčšiemu riziku expozície ako dospelí, pretože potraviny s najvyšším obsahom oxidu titaničitého, ako sú sladkosti a čokoláda, budú častejšie konzumovať deti.
V USA niektorí aktivisti vyzývajú na odstránenie všetkých nanočastíc z našich potravinových produktov a minulý rok Mars Incorporated – jedna z najväčších svetových cukrovinkárskych spoločností – oznámila, že v určitom čase postupne vyraďuje zo svojich produktov všetky umelé potravinárske farbivá.
4. Čo hovorí zákon?
Aké sú pravidlá používania potravinárskych prídavných látok?
Úrad pre potraviny a liečivá (FDA) hodnotí pri rozhodovaní o tom, či je prídavná látka legálne použitie ako prísady do potravín, štyri veci, a to sú:
- čo obsahuje a aké má vlastnosti
- koľko sa spotrebuje
- ak existujú okamžité a dlhodobé účinky na zdravie
- rôzne ďalšie bezpečnostné faktory
Konečné množstvá, ktoré schvália na použitie, sú vždy oveľa nižšie ako množstvo, o ktorom sa domnievajú, že by mohlo mať nepriaznivé účinky. FDA tiež nariaďuje, aby zložky boli uvedené v zostupnom poradí podľa hmotnosti a akékoľvek množstvo vody pridané počas procesu prípravy jedla sa musí považovať za zložku.
Ak sa však neskôr odstráni, napríklad počas pečenia, nemusí sa uvádzať.
5. Čo robia spoločnosti s doplnkami?
Keď si spotrebitelia viac uvedomujú, čo obsahujú ich potraviny, veľké spoločnosti reagujú. Koncom roka 2015 Kraft odstránil všetky umelé farbivá, príchute a konzervačné látky z balených makarónov a syrov, no má to háčik – nikde to neoznámili.
Už avizovali, že to plánujú urobiť, ale akciu udržali pod pokrievkou, keď to konečne urobili. Potom, keď sa predalo ďalších 50 miliónov škatúľ – a nikto si nový recept nevšimol – dali zákazníkom vedieť, že sa zúčastňujú rozsiahleho slepého testu.
Ale zatiaľ čo prídavné látky môžu byť postupne vyradené, stále viac potravín môže obsahovať geneticky modifikované organizmy (GMO). Ku koncu predsedníctva Baracka Obamu prijala americká vláda nový zákon vyžadujúci označovanie potravín obsahujúcich GMO, no ani to neposkytne úplne jasný obraz.
Vysoko rafinované potravinové produkty – ako je cirokový olej alebo repkový olej – nebudú označené ako GMO, pretože nespadajú pod právnu definíciu GMO a nie vždy obsahujú genetický materiál.
K odhaleniu celej pravdy o balených produktoch je ešte dlhá cesta. Teraz, keď viete trochu viac o informáciách o zložkách produktov, ktoré konzumujete.
Zdieľajte to aj ďalej a dávajte si pozor na to, čo dávate do tela.
Leave a Reply