POZOR: Táto zelenina spôsobuje u žien, ale aj mužov, silný telesný pach!

Telesný zápach môže byť veľmi nepríjemný, najmä keď je horúce počasie. Na rozdiel od toho, čo si väčšina ľudí môže myslieť, pot nie je jediným dôvodom zlého telesného pachu. Pot v skutočnosti nemá žiadny vlastný zápach, pretože sa skladá z vody a soli.

Zlý telesný zápach spôsobujú baktérie, ktoré žijú v oblastiach, kde sa hlavne potíme (podpazušie, nohy atď.), ako je Corynebacterium. Samozrejme, čím viac sa potíme, tým je to horšie.

Okrem množstva potu a prítomnosti baktérií sa zdá, že k telesnému pachu prispieva aj ďalší faktor: strava. Napríklad štúdia publikovaná v časopise Experimental Dermatology dospela k záveru, že rybie oleje sú spojené s telesným pachom.

Teraz dvaja vedci vo svojej štúdii uverejnenej v časopise Medical Hypotheses píšu, že paradajky sú zodpovedné za nepríjemný zápach potu v podpazuší.

Paradajky a terpény

Ako hovorí Charles Stewart: „Vedeli sme, že niektoré baktérie premieňajú pot v podpazuší na zápach tým, že rozkladajú jeho bielkoviny. Niektorí ľudia majú šťastie, pretože neprodukujú veľké množstvo potu.

To sa často stáva na ďalekom východe, najmä v Kórei. Väčšina ľudí na západe sa však veľmi potí v podpazuší a zapácha.“ Tvrdí, že za nepríjemným zápachom potu môže byť aj strava, pričom medzi „vinníkov“ patria paradajky.

Stewart radí tým, ktorí majú problém so zlým potom, aby sa vzdali paradajok, aspoň surových.

Stewartov objav o paradajkách vyšiel najavo po horúčavách, ktoré zasiahli Európu v roku 2007. Potom jeho kolegovia neustále otvárali okná, keď odišiel. Sám vedel dôvod. Bol to jeho zlý telesný pach.

Nemohol však robiť nič iné ako používať  mydlá a deodoranty, ktoré nepomáhali. Potom si všimol, že stopka paradajky páchne ako jeho pot.

Pátraním zistil, že v stonke rajčiaka sa nachádza éterický olej, ktorý obsahuje terpény, látky, ktoré dodávajú určitému ovociu a zelenine charakteristickú vôňu a chuť (napr. pomaranče).

Stewart sa rozhodol prestať konzumovať paradajky a v krátkom čase jeho problém zmizol. V roku 2013, experimentoval sám so sebou, Stewart pridal paradajky a ďalšie potraviny bohaté na terpény späť do svojej stravy.

V jednom zo svojich experimentov zjedol 4 veľké paradajky a zistil, že sa mu vrátil zápach potu z podpazušia. Nepríjemný zápach trval 7 dní.

Zlý zápach s 50-100 gramami

“Je neuveriteľné, že táto vôňa môže trvať tak dlho už po jednom jedle,” hovorí Stewart a dodáva: “To v každom prípade ukazuje, že tí, ktorí jedia paradajky alebo paradajkové produkty, sú vždy vystavení riziku zápachu, keď sa potia.”

Ako hovorí, nevie, koľko paradajok kto potrebuje skonzumovať, aby sa objavil tento zápach, no odhaduje, že stačí 50 – 100 gramov. Teraz plánuje preskúmať, či varené paradajky spôsobujú nepríjemný zápach potu.

Výskumník sa domnieva, že dôvod, prečo potraviny obsahujúce terpény zohrávajú úlohu pri telesnom pachu, súvisí so spôsobom, akým sú tieto látky štiepené enzýmami produkujúcimi chemikálie, ktoré pôsobia na lykopén (antioxidant, ktorý dáva paradajkám červenú farbu).

Tento proces zase produkuje ďalšie chemikálie, ktoré prispievajú k tomu, ako ľudské telo vonia. Bez toho, aby dospel k nejakým definitívnym záverom, Stewart odporúča, aby sa tí, ktorí majú problém so zlým potom, vzdali paradajok, aspoň surových.

Pridajte komentár

Leave a Reply

Your email address will not be published.


*