Stále narastá počet nových dôkazov o tom, ako výživné látky nachádzajúce sa v uhorke dokážu bojovať s mnohými ochoreniami, vrátane tých závažných.
Okrem toho dokáže tento druh zeleniny zlepšovať mnohé ďalšie stránky nášho zdravia – ako sú kvalita vlasov a nechtov, detoxikácia či hydratácia organizmu.
Aby ste z uhorky získali všetky jej prínosy, stačí, že ju zaradíte do vášho každodenného jedálnička ako prílohu k jedlám.
Jedna žena sa rozhodla, že to vyskúša a neľutovala to. Poďme sa teraz pozrieť na to, čo s jej telom urobila pravidelná konzumácia uhoriek.
1. Eliminácia toxínov, dodanie živín a hydratácia tela
Uhorky sú primárne tvorené vodou, ktoré obsahujú až 95%. Navyše obsahujú mnohé elektrolity a pre telo nevyhnutné minerály. Sú preto ideálne na zlepšenie hydratácie nášho organizmu.
Nachádzajú sa v nich aj mnohé vitamíny. Najviac ich je v šupke, preto sa odporúča konzumovať uhorky neolúpané.
Najdôležitejší je vitamín C, ktorý si telo nedokáže vyrobiť samo. Jedna malá uhorka vám dodá až 10% vašej dennej dávky tohto nenahraditeľného vitamínu.
2. Trávenie a spaľovanie tukov
Pravidelná konzumácia uhoriek spomínanej žene celkovo zlepšila jej zdravotný stav, vitalitu a energiu. Únava sa stala vecou minulosti. Uhorky majú podporný vplyv na metabolizmus. No a zrýchlený metabolizmus znamená viac energie do života, rýchlejšie spaľovanie tukov a postupné chudnutie.
Navyše, uhorky sa vyznačujú vysokým podielom vlákniny, čo z nej robí ideálnu potravinu na podporu trávenia, zrýchlenie prechodu potravy črevami a predchádzanie zápchy.
3. Vysoký obsah vitamínov skupiny B
Podobne, ako v prípade vitamínu C, v uhorkách nájdeme aj vysoké množstvo vitamínov skupiny B. Prísun týchto vitamínov vaše telo potrebuje na dennej báze.
4. Zlý dych
Zlý dych je zdravotný problém, ktorý trápi mnoho ľudí. Pokiaľ patríte medzi nich, potom máme pre vás excelentné riešenie! Ako už iste tušíte, je ním práve uhorka. Jediné, čo potrebujete urobiť, je ukrojiť kúsok uhorky, vložiť si ho do úst a podržať ho tam približne 30 sekúnd.
Pokiaľ by to nestačilo, potom odšťavnite šťavu z uhorky a pomocou nej si preplachujte ústa 1 minútu. Antibakteriálne látky v uhorke vám pomôžu eliminovať škodlivé baktérie, ktoré sú príčinou zlého dychu.
5. Prevencia mnohých ochorení
Ako sme už uviedli vyššie, uhorky sú plné vitamínov, minerálov a antioxidantov, ktoré pomáhajú telu predchádzať mnohým ochoreniam, vrátane rakoviny. Nápomocné sú tiež pri liečbe a zmierňovaní príznakov cukrovky či vysokom krvnom tlaku (obsah draslíka) alebo vysokej hladine zlého cholesterolu.
Navyše, pravidelná konzumácia uhoriek alebo pitie čerstvej uhorkovej šťavy podporuje tvorbu inzulínu v pankrease a znižuje rezistenciu tela naň, čo ocenia hlavne diabetici.
6. Zbavovanie sa celulitídy
Za príčinu celulitídy sa považuje hromadenie toxínov v tukovom tkanive, ktoré vyvolávajú mierne, ale chronické zápaly. No a uhorka je takmer dokonalá potravina proti týmto vplyvom – obsahuje množstvo vody a látok, ktoré podporujú detoxikáciu a vyplavovanie toxínov tela.
Navyše má aj protizápalové vlastnosti, čím napomáha zmierňovaniu a odstraňovaniu zápalov. Podľa rôznych výskumov dokáže dokonca predchádzať aj vzniku obličkových kameňov.
Zdieľajte tento článok aj so svojimi známymi.
Leave a Reply