Tmavo červená cibuľa, známa ako najbohatší zdroj potravinových flavonoidov, môže podľa štúdie pomôcť v boji proti rakovine hrubého čreva a prsníka.
Okrem toho má červená cibuľa vysoké množstvo antokyánov, zlúčenín, ktoré zvyšujú jej protirakovinové vlastnosti.
Protirakovinové výhody červenej cibule
Autor štúdie Abdulmonem Murayyan povedal: „Zistili sme, že cibuľa vynikajúco zabíja rakovinové bunky. Cibuľa aktivuje dráhy, ktoré vedú k smrti rakovinových buniek. Vytvárajú nepriaznivé prostredie narušením komunikácie medzi nimi, čo bráni ich premnoženiu.“
Okrem toho má protizápalové vlastnosti.
Vedci použili bunky rakoviny hrubého čreva, ktoré sa dostali do priameho kontaktu s kvercetínom extrahovaným z piatich rôznych odrôd cibule Ontario, aby určili účinok tejto zlúčeniny na rakovinové bunky. Zlúčenina mala silné schopnosti bojovať proti rakovine.
Zdravotné prínosy cibule sa neobmedzujú len na boj proti rakovinovým bunkám.
Ukázalo sa, že zelenina je obzvlášť užitočná pri prevencii srdcových chorôb. Štúdia z roku 2007 publikovaná v The Journal of Nutrition zistila, že kvercetín významne znižuje vysoký krvný tlak u dospelých a jeho antihistamínový účinok je účinný pri zvládaní symptómov astmy.
Zistilo sa, že ďalšie zlúčeniny obsiahnuté v cibuli znižujú hladinu cukru v krvi.
Leave a Reply