Domácu hubovú polievku varím aspoň raz za mesiac. Na jeseň používam čerstvé huby a v zime sušené (väčšinou z tých, ktoré som si sám nazbieral v lese).
Samotný recept na hubovú polievku je veľmi jednoduchý a samotná polievka je veľmi sýta a chutná. Musím sa priznať, že toto je jedna z mojich obľúbených polievok! Väčšinou ju pripravujem aj s cestovinami, ale môžete podávať aj so zemiakmi.
Ingrediencie:
- 4 litre vody
- 2 polievkové lyžice oleja
- 3 strúčiky cesnaku
- 500 g šampiňóny
- 50 g čerstvých hríbov alebo 20 g sušených
- 2 lyžice nasekanej petržlenovej vňate
- 2 lyžice nasekaného kôpru
- 2 mrkvy
- 2 petržlen
- 1/2 zeleru
- 1 plochá lyžička soli
- štipka korenia
- 200 ml 30% smotany alebo 3 polievkové lyžice 18% smotany
- dodatočne uvarené rezance zvlášť
- mági podľa chuti
Postup:
- Do väčšieho hrnca nalejte vodu, potom pridajte soľ, korenie, ako aj očistenú a na kocky nakrájanú mrkvu, petržlen, zeler, nasekanú petržlenovú vňať a kôpor. Varte na strednom ohni 40 minút.
- Počas tejto doby si na panvici opečte nadrobno nakrájané šampiňóny, pretlačený cesnak a vo vriacej vode namočené sušené hríby (ak používate čerstvé hríby, mali by ste ich tiež nakrájať a opražiť spolu so šampiňónmi). Smažte na miernom ohni 10 minút, potom nalejte obsah panvice do polievky.
- V hrnčeku zmiešame 30% smotanu alebo 18% smotanu s 1/2 šálky vývaru, vlejeme späť do polievky, premiešame. Polievku dochutíme a potom odstavíme z ohňa.
- Podávame s oddelene uvarenými cestovinami.
Dobrú chuť!
Leave a Reply