- Tieto fašírky sú oveľa šťavnatejšie ako tie klasické a chutia výborne. Vyskúšajte ich a presvedčte sa sami :).
Potrebujeme:
- 400 g mletého mäsa
- 1 cibuľu
- 2 strúčiky cesnaku
- 1 vajce
- 1 lyžica hladkej múky
- 4 lyžice oleja
- nasekanú petržlenovú vňať
- korenie a soľ podľa chuti
- mletú červenú papriku
Na zemiakovú kašu:
- 4 veľké zemiaky
- 40 g masla
- 1/2 šálky mlieka
- 50 g strúhaného syra
- soľ a muškátový oriešok podľa chuti
Na omáčku:
- 1,5 PL paradajkového pretlaku
- 300 ml vody
- 1/2 lyžičky soli
Na posypanie:
- mleté chilli papričky
- strúhaný čedar
Postup:
- Najprv si dáme uvariť zemiaky v šupke a potom si pripravíme mäso na fašírky. Mleté mäso si preložíme do misy, pridáme nastrúhanú cibuľu, prelisovaný cesnak, vajcia, 1 lyžicu múky, 4 lyžice oleja, tymián, korenie, červenú papriku, soľ a všetko spolu premiešame – najskôr lyžicou a potom rukou.
- Nakoniec pridáme nasekanú petržlenovú vňať. Ruky si vymažeme trochou oleja a z mäsovej hmoty tvarujeme guličky. Potom do ich stredu urobíme jamku. Poukladáme ich do zapekacej misy a upečieme v predhriatej rúre na 180°C po dobu asi 20 minút.
- Medzitým si olúpeme uvarené zemiaky, pridáme k nim maslo a roztlačíme ich. Potom k nim nalejeme mlieko. pridáme soľ, muškátový oriešok a dobre roztlačíme na kašu. Nakoniec pridáme 50 g strúhaného syra a zapracujeme.
- Do samostatného hrnca si dáme 1,5 lyžice paradajkovej pasty, nalejeme 300 ml vody, osolíme a vymiešame metličkou. Karbonátky vyberieme z rúry, podlejeme pripravenou omáčkou a zemiakovú kašu si vytlačíme do jamiek na fašírky.
- Môžeme posypať mletými čili papričkami, strúhaným čedarom a dáme zapiecť ešte na 25 minút pri 200°C. Hotovo. Môžeme posypať ešte nasekaným kôprom a servírujeme.
Leave a Reply