Bublanina? Tu už nerobím, toto je oveľa lepšie: Rýchly, piškótový koláč so salkom – lepší neexistuje!

  • Dobrý deň, chcem podeliť o jeden úžasný zákusok. Musím povedať, že pre našu rodinu je to najlepší zákusok na svete. Cesto vláčne, krém ľahký a ako čerešnička na torte je tá najlepšia karamelová poleva.
Potrebujeme:
  • 6 vajec
  • 6 lyžíc práškového cukru
  • 2 lyžice oleja
  • 6 lyžíc polohrubej múky
  • polovica prášku do pečiva
  • tvarohový krém:
  • Kocka masla – 250 g masla
  • 100-150 g cukru práškového
  • šťava a kôra z polovice citróna,
  • 2 tvarohy (ten vo vaničke) (ja pridávam ešte 3-4 lyžice kyslej smotany, ale nemusíte)
    poleva
  • 1 salko
  • 1 smotana na šľahanie 31%
  • čučoriedková marmeláda
Voliteľné:
  • kúsky čučoriedok

Postup:
  1. Najskôr si pripravíme jednoduchú piškótu. 6 žĺtkov vymiešame so 6 lyžicami cukru, pridáme 2 lyžice oleja. Ďalej si preosejeme múku. Zmiešame ju s práškom do pečiva a vmiešame ju do hmoty.
  2. Z bielkov si vyšľaháme sneh a vmiešame ho do hmoty. Miešame ručne, aby sme zachovali nadýchanú konzistenciu. Cesto navrstvíme na plech vymastený a vysypaný hrubou múkou.
  3. Dáme piecť na 180 stupňov. Pečieme asi pol hodinky – treba sledovať.Upečený korpus potrieme marmeládou.
  4. Krém: Na tvarohový krém si vymiešame zmäknuté maslo s práškovým cukrom a pridáme šťavu a kôru z citróna. Vmiešame aj tvaroh. Do krému môžeme vmiešať aj kúsky ovocia. Ja som mala menej masla aj tvarohu – približne polovičnú dávku a preto je koláč nižší, čím viac krému dáte, tým bude piškóta lepšia 🙂.
  5. Poleva: Salko, si dáme do misky, vedľa v inej miske vyšľaháme dotuha 33% smotanu.
  6. Potom pridáme vyšľahanú smotanu do salka (zašľahávame postupne) dávam na chvíľu do chladničky a potom natrieme na koláč, nikdy sa mi nestalo, že by poleva nebola dostatočne tuhá, aby nedržala 🙂. Necháme vychladiť a môžeme podávať.
Prajeme vám dobrú chuť! 🙂

Pridajte komentár

Leave a Reply

Your email address will not be published.


*