Na jednej strane pomáha vášmu telu brániť sa pred infekciou a zranením, na druhej strane chronický zápal môže viesť k priberaniu a chorobám. Stres, zápalové potraviny a nízka úroveň aktivity môžu toto riziko ešte zvýšiť.
Štúdie však ukazujú, že určité potraviny môžu bojovať so zápalom. Existujú však potraviny, ktoré majú protizápalové vlastnosti a uvidíte ich nižšie.
#1. Bobule
Bobule sú drobné ovocie, ktoré obsahuje vlákninu, vitamíny a minerály. Hoci existujú desiatky odrôd, medzi tie najbežnejšie patria: jahody, čučoriedky, maliny, černice.
Bobule obsahujú antioxidanty nazývané antokyány. Tieto zlúčeniny majú protizápalové účinky, ktoré môžu znížiť riziko ochorenia. Vaše telo produkuje prirodzené zabíjačské bunky (NK bunky), ktoré pomáhajú vášmu imunitnému systému správne fungovať.
#2. Brokolica
Brokolica je mimoriadne výživná. Je to krížovitá zelenina spolu s karfiolom, ružičkovým kelom a kapustou. Výskum ukázal, že konzumácia veľkého množstva krížovej zeleniny je spojená so zníženým rizikom srdcových chorôb a rakoviny.
Môže to súvisieť s protizápalovými účinkami antioxidantov, ktoré obsahujú. Brokolica je bohatá na sulforafan, antioxidant, ktorý bojuje proti zápalu znížením hladín zápalových cytokínov.
#3. Avokádo
Avokádo môže byť jednou z mála predpokladaných superpotravín, ktoré si zaslúžia svoj titul. Obsahujú mononenasýtené tuky, draslík, horčík a vlákninu. Obsahujú tiež karotenoidy a tokoferoly, ktoré sú spojené so zníženým rizikom rakoviny.
#4. Papriky
Paprika a čili papričky majú vitamín C a antioxidanty, ktoré majú silné protizápalové účinky.
#5. Tmavá čokoláda a kakao
Tmavá čokoláda je veľmi chutná a plná antioxidantov, ktoré zmierňujú zápal. Tie môžu znížiť riziko ochorenia a viesť k zdravšiemu starnutiu. Flavanoly sú zodpovedné za protizápalové účinky čokolády.
Najlepšie je však vybrať si čokoládu, ktorá obsahuje aspoň 70 % kakaa, aby ste získali všetky protizápalové výhody, ktoré vám ponúka.
Zdieľajte tento zaujímavý článok aj so svojimi priateľmi.
Leave a Reply