Vlašské orechy sú jednou z našich najcennejších rastlín, pretože okrem dochucovania mnohých zákuskov a koláčov sa používajú aj na liečbu mnohých chorôb a infekcií.
Ak sa opýtame gazdinky, prečo by mala piť čaj zo škrupín orechov, najpravdepodobnejšia odpoveď bude, že je dobrý na krvný obeh, keďže riedi krv.
Má však aj ďalšie liečivé účinky:
Upokojuje kašeľ
Každý z času na čas bojuje so záchvatmi kašľa. Z – čistej – orechovej škrupiny, ktorá zostala po prasknutí orecha, sa pripraví čaj a varí sa, kým čaj nezíska dostatočne svetlú farbu.
Pije sa väčšinou teplý a nie horúci, ochutený medom a citrónom. Teplý čaj s medom je príjemný a zmierňuje ťažkosti, ale veľmi horúce nápoje zvyšujú riziko rakoviny hrtana.
Priaznivo pôsobí pri žalúdočných vredoch
V prípade vredu si uvarte dobrý silný čaj zo škrupín vlašských orechov, ktorý nalačno po lyžičkách.
Vynikajúci zdroj vápnika
Ak trpíte nedostatkom vápnika, jedným z najlepších spôsobov, ako si ho doplniť, je časté pitie čaju zo škrupín orechov. Odporúča sa vypiť 0,5-1 litra čaju denne.
Šupku vlašského orecha je možné použiť aj zvonka
Odvarom z orechových listov môžeme liečiť drobné povrchové poranenia kože. Orechové črevo, orechový olej, orechový list, orechový kvet, zelený orech, púčik, zelená škrupina výhonku a orechová škrupina, membrána z orechového čreva sú všetky liečivé, okrem koreňa.
Orechový list umožňuje pokožke a epiteliálnym tkanivám zdravú regeneráciu.
Zároveň sa môže orechový list použiť na anestéziu, kontrakciu epitelového tkaniva, proti tuberkulóze, znižovaniu hladiny cukru v krvi, dezinfekcii, hubeniu baktérií, hubeniu plesní, tonizácii, hojeniu rán, proti vredom v ústach, zápalom spojiviek, kožným chorobám, omrzlinám, a liečenie vaginálnych ochorení.
Leave a Reply