Žihľava na anémiu, cukrovku, kyselinu močovú, tlak, hemoroidy, a akné…

Prirodzene rastie v horských oblastiach, pokiaľ je tam vlaha.

Grécky lekár Galén vo svojej knihe „De Simplicibus Medicamentis ad Paternainum (espurio)“ odporúčal žihľavu ako diuretikum, preháňadlo a na liečbu psích uhryznutí, gangrény, opuchov, krvácania z nosa, nadmernej menštruácie, pri chorobách súvisiacich so slezinou, zápalom pohrudnice, zápal pľúc, astmu, vredy v ústach a pri liečbe rastu vlasov.

V stredoveku sa žihľava používala na liečbu pásového oparu, zápchy, suchej choroby, čo pravdepodobne znamenalo problémy s dutinami alebo pľúcami, sliznicami a pokožkou. Domorodí Američania používali žihľavu na liečbu akné, hnačky a infekcií močových ciest.

Neprítomnosť kyseliny šťaveľovej ju robí vhodnou pre ľudí trpiacich anémiou, pretože bez oxalátu sa vstrebáva väčšie množstvo železa. Navyše má vysoký obsah vitamínu C, ktorý ešte lepšie napomáha vstrebávaniu železa.

Vnútorne sa užíva ako nálev alebo tinktúra (kvapky) pri anémii, krvácaní, hnačke, nadmernej menštruácii, hemoroidoch a reume.

Dojčiace ženy robia dobre, keď užívajú žihľavu: zvyšuje mlieko, posilňuje a stimuluje maternicu a všetky živiny sa prenášajú na dieťa. Tehotné ženy ho môžu užívať od tretieho mesiaca tehotenstva na stimuláciu maternice.

Zistilo sa, že má antispazmodický účinok pri reumatizme alebo ischiase. Môže sa použiť aj na liečbu akútneho alebo chronického zápalu obličiek, žltačky, ochorení žlčníka, žalúdočných vredov, ochorení priedušiek a chronickej hnačky či zápchy.

Žihľava zlepšuje funkciu obličiek a je močopudným a protizápalovým prostriedkom, pri ochoreniach obličiek a močového ústrojenstva a pri zadržiavaní moču.

Pri obličkových a žlčníkových kameňoch, zadržiavaní moču, zápale obličiek a cystitíde.

Žihľava je obzvlášť prospešná pre tých, ktorí trpia zlyhaním obličiek. Šálku žihľavového čaju alebo šťavy konzumujeme každé ráno po prebudení počas 30 dní.

Katalyzuje kyselinu močovú. Je indikovaný aj pri ochoreniach pečene.

Taktiež vďaka svojim diuretickým vlastnostiam pomáha pri chudnutí a boji proti celulitíde! Má tiež vysoký obsah serotonínu a α-acetylcholínu. Tieto dve látky sú prirodzené potláčajúce chuť do jedla a pomáhajú pri chudnutí.

Pôsobí antihistamínovo, a preto je cenný pre alergikov. Pri sezónnych alergiách (senná nádcha) začíname pre lepšie výsledky žihľavovú liečbu tri mesiace pred objavením sa peľu, denne pijeme žihľavový nálev alebo tinktúru.

Vďaka svojim adstringentným vlastnostiam môže pomôcť znížiť krvácanie. Vďaka svojim adstringentným vlastnostiam dokáže zastaviť krvácanie z drobných poranení kože.

Čerstvé listy žihľavy po priložení na pokožku a najmä v oblasti obličiek spôsobujú svrbenie a pálenie a majú za následok hlbokú úľavu od reumatických bolestí.

Koža sa používa na liečbu akné, bradavíc a ekzémov. Akné môže zlepšiť textúru suchej a mastnej pokožky. Čistí pokožku bez toho, aby ju zbavoval prírodných olejov, vďaka čomu je ideálny na liečbu akné.

Spomína sa to žihľavou prostero v mydlách, ktoré žihľava prosteres ho odsúdiť a v echalike mikróbov, ktoré tuhnú ráno. Pri ekzémoch žihľava a po grécky postihnuté miesto.

Každodenné kloktanie listami žihľavy uľaví aj hrdlu. Fénovanie vlasov môže zlepšiť štruktúru suchých a mastných vlasov. Čistí bez odstraňovania prírodných olejov z pokožky a vlasov, vďaka čomu je uterák ideálny na liečbu lupín.

Tonizuje vlasy a posilňuje vlasy. Upokojuje artritídu a reumatoidnú artritídu. Žihľava stimuluje celé telo, preto je dobré ju užívať ľuďom, ktorí sa zotavujú z choroby, ako jedlo a čaj.

Je to najlepší liek na anémiu, pretože obsahuje veľa železa a vitamínu C, ktorý je zodpovedný za absolútne vstrebávanie železa v tele.

Gazdinky ju pripravujú na varenie s panenským olivovým olejom a citrónom, používajú ju do koláčov a sladkostí, pridávajú do vyprážanej zeleniny alebo pripravujú pomády (pesto) s olivovým olejom. Ako omeletu so sezónnymi bylinkami či zeleninou.

Žihľavová polievka je vynikajúca!

Pocit pálenia je neutralizovaný vriacou vodou. Mladé jemné výhonky sa považujú za najlepšie na konzumáciu.

Môžeme ju jesť uvarenú s olejom a citrónom, môžeme robiť žihľavové pirohy, no ešte chutnejšia je žihľavová polievka. Vitamíny a stopové prvky sa v sype nestrácajú, troch spoločníkov pridávame pred koncom psisiameta.

Jedlo sa dá jesť aj ako predjedlo. Varením niekoľkých suchých listov vo vode získate liek na prechladnutie a chrípku, alergickú nádchu, hypertenziu, artritídu a rôzne ochorenia tráviaceho systému.

Je však potrebná konzultácia s ošetrujúcim lekárom, pretože môže interagovať s liekmi, ktoré dodržiavate.

Je dobré vyhnúť sa jej ženám trpiacim na adenómy maternice alebo tehotenstvom a osobami so zvýšeným krvným tlakom a zrážanlivosťou tepien.

Pridajte komentár

Leave a Reply

Your email address will not be published.


*