Mnohí boli prekvapení, keď počuli, čo kvások hľadá v palacinkovom cestíčku. Našli sa takí, ktorí hneď odpovedali, že nie, to nie je palacinka, je to niečo úplne iné.
Nie je to tak! Staré dobré ženy poznali tajný spôsob výroby palaciniek, ktorý sa skrýval v kvásku. Toto zmiešali s palacinkovým cestom, potom pripravili obvyklým spôsobom a upiekli.
Tento spôsob dodal palacinkám zvláštnu charakteristickú chuť, cesto sa stalo nadýchaným a veľmi efektným a z toho všetkého bol dokonalý dezert.
Ingrediencie:
- 0,5 kg polohr.múky
- 1 dl mlieka
- 0,5 l minerálnej vody alebo čistej vody
- štipka soli
- 4 vajcia
- 2-3 lyžice oleja
- 2 dkg droždia
- 1 vanilkový cukor
Príprava:
V mlieku rozmiešame droždie, v ktorom rozpustíme 1 lyžičku cukru. Vajíčko zmiešame s droždím, vodou, vanilkovým cukrom a priebežne primiešame múku.
Môže sa miešať strojovo alebo ručne. Na prípravu použijeme ručný šľahač. Medzitým pripravte cesto so štipkou soli a lyžicou oleja, kým nebude bez hrudiek. Necháme 10-15 minút odležať, aby kvások stihol zapracovať.
Panvicu na palacinky sme vymastili olejom a poliali stredne veľkou naberačkou zmesi a upiekli! Z kvásku nám vzniklo jemné, piškótové voňavé cesto, ktoré môžeme natrieť a podávať ako obvykle!
Leave a Reply