
Vajcia sú jedným z najsilnejších potravinových balíkov, ktoré môžeme dať do nášho tela, pokiaľ ide o nutričnú hodnotu.
Vedľa mlieka obsahujú vajcia najvyššiu biologickú hodnotu alebo proteín zlatého štandardu. Jedno vajce obsahuje len 75 kalórií, no práve preto obsahuje 7 gramov kvalitných bielkovín, 5 gramov tuku a 1,6 gramu nasýtených tukov, ako aj železo, vitamíny, minerály a karotenoidy.
A nielen to, ale ako tvrdí Kathleen M. Zelman, vajcia sa ľahko konzumujú, dobre ich znášajú mladí aj starí a dajú sa prispôsobiť akémukoľvek jedlu.
Vajíčka sú naozaj super potravina, no môžeme ich zjesť priveľa a môžu nášmu telu uškodiť?
Vznikli mylné predstavy, že viac ako určité množstvo vajec je za deň „priveľa“ a veľkí jedáci vajec si nemôžu byť istí či im také veľké množstvo neškodí.
“Medical News Today” hovorí, že neexistuje žiadny limit na počet vajec, ktoré môže človek zjesť, ale tri až päť vajec denne sa považuje za úplne bezpečné, radí Kathleen M. Zelman.
Leave a Reply