Nedeľný obed je skutočným sviatkom v živote mnohých rodín, keďže sú konečne všetci spolu, v rovnakom čase sedíme pri stole a pripravujeme tie najchutnejšie maškrty. Ak si neviete rady, akým dezertom prekvapiť svojich blízkych tento víkend, toto by sa vám teraz mohlo hodiť.
Moja stará mama vždy robila tento špeciálny dezert, o ktorom som ešte nepočula, že by robil niekto iný. Recept je veľmi jednoduchý a výsledok bude hovoriť sám za seba!
Ingrediencie:
Na 8 plátkov:
- 1 liter mlieka
- 25 dkg mletého maku
- 10 dkg cukru
- 1 lyžička strúhanej citrónovej kôry
- 10 rožkov (nakrájané na plátky)
- 3 žĺtky
- maslo a strúhanku do formy
Na vrch:
- 1 dl šľahačkovej smotany
- 1 polievková lyžica práškového cukru
- 1 polievková lyžica maku
Príprava:
- Mlieko prevaríme s makom, cukrom a citrónovou kôrou. Rožky nakrájajte na jednocentimetrové krúžky. 2/3 hotovej zmesi nalejeme na ne a počkáme, kým sa vsiakne.
- Zvyšné makové mlieko mierne vychladíme, vmiešame žĺtka a polejeme ním rožky.
- Rúru predhrejeme na 180 °C. Tortovú formu s priemerom 26 cm vymastíme maslom, dno posypeme strúhankou, pridáme rožkovú zmes a pečieme v rúre 25 minút.
- Smotanu vyšľaháme s práškovým cukrom, natrieme na vychladnutý “koláč” a posypeme makom. Ponúkame nakrájané.
Prajeme dobrú chuť!
Leave a Reply