Toto je najchutnejší dezert po nedeľnom obede…

Nedeľný obed je skutočným sviatkom v živote mnohých rodín, keďže sú konečne všetci spolu, v rovnakom čase sedíme pri stole a pripravujeme tie najchutnejšie maškrty. Ak si neviete rady, akým dezertom prekvapiť svojich blízkych tento víkend, toto by sa vám teraz mohlo hodiť.

Moja stará mama vždy robila tento špeciálny dezert, o ktorom som ešte nepočula, že by robil niekto iný. Recept je veľmi jednoduchý a výsledok bude hovoriť sám za seba!

Ingrediencie:
Na 8 plátkov:

  • 1 liter mlieka
  • 25 dkg mletého maku
  • 10 dkg cukru
  • 1 lyžička strúhanej citrónovej kôry
  • 10 rožkov (nakrájané na plátky)
  • 3 žĺtky
  • maslo a strúhanku do formy

Na vrch:

  • 1 dl šľahačkovej smotany
  • 1 polievková lyžica práškového cukru
  • 1 polievková lyžica maku

Príprava:

  1. Mlieko prevaríme s makom, cukrom a citrónovou kôrou. Rožky nakrájajte na jednocentimetrové krúžky. 2/3 hotovej zmesi nalejeme na ne a počkáme, kým sa vsiakne.
  2. Zvyšné makové mlieko mierne vychladíme, vmiešame žĺtka a polejeme ním rožky.
  3. Rúru predhrejeme na 180 °C. Tortovú formu s priemerom 26 cm vymastíme maslom, dno posypeme strúhankou, pridáme rožkovú zmes a pečieme v rúre 25 minút.
  4. Smotanu vyšľaháme s práškovým cukrom, natrieme na vychladnutý “koláč” a posypeme makom. Ponúkame nakrájané.

Prajeme dobrú chuť!

Pridajte komentár

Leave a Reply

Your email address will not be published.


*