Granátovník je tiež krásna okrasná rastlina, no jeho plody dozrievajúce v neskorej jeseni sú dôvodom, prečo sa zrodilo neskutočné množstvo mýtov a legiend.
Teraz v špeciálnom článku predstavuje skutočný liečivý účinok a využitie granátového jablka, ktoré veľmi priaznivo pôsobí na ľudský organizmus.
Pozitívne vlastnosti granátového jablka
1. Aktivuje hormóny
Oleje v granátovom jablku sa dokonale hodia na obnovenie hormonálnej rovnováhy tela. Preto sa granátové jablko odporúča konzumovať najmä pri bolestivej menštruácii, bolestiach hlavy či menopauze.
2. Prirodzený inzulín
Plody granátového jablka sú jednou z mála sladkostí, ktorých konzumácia je pre diabetikov nielen povolená, ale aj vysoko odporúčaná. Pitie čajovej lyžičky šťavy z granátového jablka štyrikrát denne pred jedlom výrazne znižuje hladinu cukru v krvi.
3. Zvyšuje hladinu hemoglobínu v tele
Granátové jablko je už dlho známe ako prírodný liek na chudokrvnosť. Pre tých, ktorí trpia anémiou, stačí piť pol pohára zriedenej šťavy z granátového jablka trikrát denne pred jedlom po dobu dvoch mesiacov.
4. Dezinfekčný prostriedok na ústa a hrdlo
Pri bolestiach hrdla, faryngitíde a zápaloch ústnej sliznice je vhodné kloktať ústa a hrdlo šťavou z granátového jablka alebo vodnatou šťavou zo šupky granátového jablka. Taníny v granátovom jablku zmierňujú bolesť, zatiaľ čo prírodná kyselina eliminuje infekciu.
5. Znižuje krvný tlak6. Perfektný kozmetický prostriedok
Semená granátového jablka sú skutočnými zázračnými liekmi pre pacientov s hypertenziou, pretože znižujú krvný tlak nášho tela bez vedľajších účinkov. Membrána vo vnútri granátového jablka pomáha upokojiť nervový systém, prekonať úzkosť a zaisťuje pokojný spánok.
Maslová alebo olivová maska vyrobená z mierne opečených a rozdrvených šupiek granátového jablka je vynikajúcim liekom pre tých, ktorí majú mastnú, čiernu pleť so sklonom k akné.
S práškom vyrobeným zo šupky granátového jablka môžeme účinne liečiť popáleniny, rezné rany alebo rany spôsobené škrabancami.
7. Znižuje následky zápalu
Odvar zo šupky granátového jablka je výborný na zmiernenie zápalu, či už ide o zápal obličiek, pečene, uší, kĺbov alebo aj pohlavných orgánov.
Na prípravu závaru zalejte dve čajové lyžičky rozdrvenej kôry z granátového jablka pohárom horúcej vody, potom povarte vo vodnom kúpeli 30 minút, prefiltrujte, vytlačte a nakoniec rozrieďte horúcou vodou. Užívajte 50 ml 2-3x denne 30 minút pred jedlom.
8. Znižuje rádioaktívne žiarenie
Šťava z granátového jablka by mala byť nevyhnutnou súčasťou jedálnička tých, ktorí pracujú s rádioaktívnymi izotopmi alebo žijú v zóne s vysokou radiáciou.
9. Má silný antihelmintický účinok
Kôra zrelého granátového jablka obsahuje veľa alkaloidov (peletierínov), ktoré majú dobrý antihelmintický účinok.
Aby ste sa úspešne zbavili červíkov, namočte 4-5 dkg rozdrvených šupiek z granátového jablka na šesť hodín do 4 dl vody, potom varte na miernom ohni, kým sa polovica vody neodparí.
Vychladnutú zmes prefiltrujte a potom ju konzumujte v malých dávkach do hodiny. potom si vezmite preháňadlo a po 4-5 hodinách urobte klystír.
10. Možno použiť aj v prípade hnačky
Keďže plody a kôra granátového jablka majú sťahujúci účinok, je výborný na liečbu hnačky, kolitídy a enterokolitídy. Dospelým sa odporúča užívať sušený prášok z granátového jablka trikrát denne po jedle a deťom dať dostatok čerstvo vylisovanej zriedenej šťavy z granátového jablka.
Pokiaľ ide o infekčnú hnačku, polyfenoly v granátovom jablku pomáhajú predchádzať rastu patogénov a bacilov.
Granátové jablká sú jedným z najužitočnejších plodov na Zemi, ktoré sú známe už od staroveku, no zmienky o granátových jablkách nájdeme aj v Biblii. Teraz už viete, ako a na čo môžete využiť tento nádherný dar prírody.
Ak vás článok zaujal, zdieľajte ho aj so svojimi priateľmi.
Leave a Reply