Niekto rád experimentuje s príchuťami a rôznymi receptami, no nájdu sa aj takí, ktorí sa rok čo rok riadia starým osvedčeným receptom.
Skutočné tajomstvo žerbo však chýba vo všetkých receptoch, a tak ho mnohé gazdinky ani nevedia, no my ho teraz prezradíme!
Jeden z našich najobľúbenejších koláčov, tradične kandizované vlašské orechy a kyslý marhuľový džem, je vložený medzi vrstvy drobivého cesta a poliaty lesklou čokoládovou polevou.
Skúsenosti ukazujú, že sa nevyrábajú s maslom, ale s tukom, vďaka čomu je cesto oveľa drobivejšie a jemnejšie.
Pečivo, kysnuté cestá, dokonca aj niektoré krehké pečivo vyžadujú tuk, ak ste to ešte neskúšali, nahraďte najskôr len polovičné množstvo masla tukom. Výsledkom bude drobivé cesto, ktoré rýchlo zmäkne a vykysnuté zostane vláčnejšie.
Žerbo sa vyrábajú pôvodne z kysnutého krehkého cesta, kuchárske knihy a internet sú zaplavené týmito receptami. Dobrá je aj táto verzia, dôležité je cesto natiahnuť veľmi na tenko a nekysnúť pred plnením, inak budeme mať vzdušný, nadýchaný, nie drobivý koláč.
Ingrediencie:
- 40 dkg hl.múky
- 25 dkg tuku (alebo masla)
- 10 dkg práškového cukru
- 2 vajcia
- 40 dkg marhuľového džemu
- 15 dkg mletých vlašských orechov
- 10 dkg práškového cukru
- 10 dkg tmavej čokolády
- 1 lyžica masla
Príprava:
- Múku rozdrobím s tukom, pridám práškový cukor a potom rýchlo zmiešam s dvoma vajíčkami. Rozdelím na tri časti a nechám 20 minút odpočívať.
- Tretinu cesta rozvaľkám natenko a poukladám na dno formy. Potriem polovicou lekváru a posypem polovicou vlašských orechov zmiešaných s práškovým cukrom.
- Nasleduje ďalšia vrstva tenkého cesta, zvyšný lekvár, potom orechová posýpka. Nakoniec prikryjem posledným plátom cesta, cesto prepichnem špajdľou a pečiem v rúre vyhriatej na 180 stupňov 40 minút.
- Po vychladnutí vrch polievam čokoládou rozpustenou s maslom. Krájam až keď čokoláda stuhne. Nasledujúci deň, dokonca aj tretí deň, je najlepší.
Prajeme dobrú chuť!
Leave a Reply