Žerbo je jeden z našich najobľúbenejších koláčov, ktorý veľa ľudí robí počas sviatkov.

Niekto rád experimentuje s príchuťami a rôznymi receptami, no nájdu sa aj takí, ktorí sa rok čo rok riadia starým osvedčeným receptom.

Skutočné tajomstvo žerbo však chýba vo všetkých receptoch, a tak ho mnohé gazdinky ani nevedia, no my ho teraz prezradíme!

Jeden z našich najobľúbenejších koláčov, tradične kandizované vlašské orechy a kyslý marhuľový džem, je vložený medzi vrstvy drobivého cesta a poliaty lesklou čokoládovou polevou.

Skúsenosti ukazujú, že sa nevyrábajú s maslom, ale s tukom, vďaka čomu je cesto oveľa drobivejšie a jemnejšie.

Pečivo, kysnuté cestá, dokonca aj niektoré krehké pečivo vyžadujú tuk, ak ste to ešte neskúšali, nahraďte najskôr len polovičné množstvo masla tukom. Výsledkom bude drobivé cesto, ktoré rýchlo zmäkne a vykysnuté zostane vláčnejšie.

Žerbo sa vyrábajú pôvodne z kysnutého krehkého cesta, kuchárske knihy a internet sú zaplavené týmito receptami. Dobrá je aj táto verzia, dôležité je cesto natiahnuť veľmi na tenko a nekysnúť pred plnením, inak budeme mať vzdušný, nadýchaný, nie drobivý koláč.

Ingrediencie:

  • 40 dkg hl.múky
  • 25 dkg tuku (alebo masla)
  • 10 dkg práškového cukru
  • 2 vajcia
  • 40 dkg marhuľového džemu
  • 15 dkg mletých vlašských orechov
  • 10 dkg práškového cukru
  • 10 dkg tmavej čokolády
  • 1 lyžica masla

Príprava:

  1. Múku rozdrobím s tukom, pridám práškový cukor a potom rýchlo zmiešam s dvoma vajíčkami. Rozdelím na tri časti a nechám 20 minút odpočívať.
  2. Tretinu cesta rozvaľkám natenko a poukladám na dno formy. Potriem polovicou lekváru a posypem polovicou vlašských orechov zmiešaných s práškovým cukrom.
  3. Nasleduje ďalšia vrstva tenkého cesta, zvyšný lekvár, potom orechová posýpka. Nakoniec prikryjem posledným plátom cesta, cesto prepichnem špajdľou a pečiem v rúre vyhriatej na 180 stupňov 40 minút.
  4. Po vychladnutí vrch polievam čokoládou rozpustenou s maslom. Krájam až keď čokoláda stuhne. Nasledujúci deň, dokonca aj tretí deň, je najlepší.

Prajeme dobrú chuť!

Pridajte komentár

Leave a Reply

Your email address will not be published.


*