Nazývali ju aj vegeta, pretože jedlu dodáva nezabudnuteľnú chuť, ktorej konkuruje len jej liečivá sila. Kedysi nebolo vývaru bez lestyánu, keďže toto prastaré korenie patriace do zelerovej rodiny dodáva jedlu úžasnú chuť.
Nie nadarmo sa mu hovorilo vegeta. Jeho listy a stonky sa dajú použiť čerstvé do polievok, v sušenom stave sa veľmi dobre hodí ku kačke či pečenému kura, ale je výborný aj do šalátov či smotanových chlebíkov.
Ale nielen kvôli chuti sa oplatí používať, pretože je aj veľmi zdravý! Mimoriadne vysoký obsah vitamínov B a C posilňuje imunitný systém a priaznivo pôsobí na nervový systém.
Za silnú, intenzívnu vôňu vďačí éterickým olejom a kumarínom a vďaka ftalidom v nej uvoľňuje kŕče hladkého svalstva žalúdka a čriev, ale priaznivo pôsobí aj pri kŕčoch močového mechúra a močových ciest.
Napomáha tráveniu, keďže vďaka výraznej chuti stimuluje tvorbu tráviacich štiav. Je výborný aj pri prevencii nadúvania a oplatí sa konzumovať aj proti nechutenstvo.
Vďaka močopudnému účinku sa v tele znižuje množstvo kyseliny močovej, preto je účinný aj proti viacerým kĺbovým ochoreniam. Pre svoje detoxikačné účinky ho možno konzumovať aj pri zápaloch močových ciest a problémoch s prostatou.
Čaj z koreňa užívajte nasledovne: 1 polievkovú lyžicu sušeného koreňa namočte na 10 minút do horúcej vody, potom sceďte.
Upozornenie: Nesmie sa konzumovať pri ťažkom ochorení obličiek alebo v tehotenstve.
Nezabudnite zdieľať, aby o tom vedeli aj vaši priatelia!
V prípade choroby sa poraďte s lekárom, žiadny iný zákrok nemôže nahradiť lekárske ošetrenie! Prajeme vám veľa zdravia!
Leave a Reply