Medovníky patria medzi naše najtradičnejšie vianočné koláče, ktoré obľubujú malí aj veľkí v rodine. Dnes už na internete nájdeme množstvo receptov na jeho prípravu, no my sme teraz získali pôvodný, 100 rokov starý recept!
Ingrediencie:
- 3 vajcia
- 3 polievkové lyžice masla
- 50 g sódy bikarbóny
- 1 kg hladkej múky
- 300 g práškového cukru
- 1 štipka soli
- 300-400 g kvetového medu
- 30 g škorice
- 10 g klinčekov alebo iného korenia – aníz, zázvor
- 1 balenie zmesi perníkového korenia
Príprava:
Múku zmiešame s práškovým cukrom, korením a ost. ingredienciami, potom pridáme vajcia, maslo. Výsledné cesto dôkladne vymiesime, potom pridáme vlažný med, ktorý sme vložili do horúcej vody vo fľaši.
Celé to prikryte a nechajte stáť celú noc. Ak sa cesto trochu vysuší, nie je problém, znova ho dôkladne premiesime!
Cesto rozvaľkajte na hrúbku 3-4 mm a vykrajujte požadované tvary. Pečieme na 170 C do zlatista vo vyhriatej rúre.
Cukrová dekorácia:
Toľko práškového cukru, koľko sa spotrebuje, zmiešame s bielkami z vyšľahaných vajec, do ktorých pridáme pár kvapiek citrónovej šťavy. Naša poleva je dobrá, ak sa pomaly oddeľuje od varešky a dá sa pekne tvarovať.
Leave a Reply