Zebra roláda s jemným krémom: Dezert, ktorý budete pripravovať každý víkend!

Najrýchlejšia roláda s jemným smotanovým syrom, lahodná a aromatická. Tento dezert pripravujem pomerne často a dávam ho deťom aj do školského balíčka.

Je to veľmi dobrý dezert, bez prílišného cukru a vyrába sa doma. Odporúčam vyskúšať, aby ste potešili rodinu a hostí.

Smotanový syr je možné nahradiť akoukoľvek inou smotanou, ktorú máte radi, alebo nuttelou/džemom/sladkým ovocím.

Ingrediencie:

  • Vajcia – 6 ks
  • Polohr. Múka – 100 g
  • Mlieko – 60 ml
  • Múčkový cukor (na bielky) – 100 g
  • Múčkový cukor (na žĺtky) – 40 g
  • Kakaový prášok – 2 polievkové lyžice
  • Soľ – štipka
  • 1 balíček vanilkového cukru
  • Slnečnicový olej – 3 polievkové lyžice

Ingrediencie na krém:

  • 250 g smotanového syra/mascarpone/kravského syra
  • 50 gramov práškového cukru
  • Vanilková alebo citrónová esencia

Postup prípravy krok za krokom:

  1. Vezmite vajcia a oddeľte bielky od žĺtkov. K bielkom pridajte práškový cukor, pridajte štipku soli a šľahajte, kým nevznikne tuhá pusinka.
  2. Mlieko nalejeme do žĺtkov, pridáme práškový cukor, vanilkový cukor, štipku soli a pomocou sitka miešame, kým nezískame homogénnu a penovú hmotu. Potom nalejte preosiatu múku, znovu premiešajte a rozdeľte žĺtkovú kompozíciu na 2 časti.
  3. V prvej časti pridáme olej, lyžicu ušľahaných bielkov a miešame do hladka. Do druhej časti nasypeme kakaový prášok, trochu premiešame, potom do peny pridáme lyžicu bielkov a znova premiešame.
  4. Potom do každej časti zmesi postupne pridávajte lyžicu ušľahaných bielkov a ihneď premiešajte. Takto postupujeme, kým nespotrebujeme všetky bielky.
  5. Pekáč prikryjeme papierom, po celej ploche rozotrieme „bielu“ kompozíciu a potom pomocou cukrárskeho vrecka rozprestrieme kakaovú kompozíciu.
  6. Pomocou bežnej lyžice vytvoríme náhodný vzor a vrch vložíme na 20 minút do rúry vyhriatej na 180 stupňov. Po upečení ihneď otočíme, zložíme papier na pečenie – po zlúpnutí pevne zrolujeme. Nechajte takto 15-20 minút.
  7. Na krém: Zmiešajte smotanový syr (môžete použiť mascarpone) a práškový cukor + vanilkovú esenciu. Časť vrchu potrieme krémom, pevne zabalíme do rolády, zabalíme do papiera na pečenie alebo potravinárskej fólie a necháme v chladničke aspoň 3 hodiny, najlepšie cez noc odležať.
  8. Potom odstránime fóliu posype práškovým cukrom hore, v prípade potreby ozdobíme bobuľami a podávame.

Prajeme dobrú chuť!

Pridajte komentár

Leave a Reply

Your email address will not be published.


*