Najrýchlejšia roláda s jemným smotanovým syrom, lahodná a aromatická. Tento dezert pripravujem pomerne často a dávam ho deťom aj do školského balíčka.
Je to veľmi dobrý dezert, bez prílišného cukru a vyrába sa doma. Odporúčam vyskúšať, aby ste potešili rodinu a hostí.
Smotanový syr je možné nahradiť akoukoľvek inou smotanou, ktorú máte radi, alebo nuttelou/džemom/sladkým ovocím.
Ingrediencie:
- Vajcia – 6 ks
- Polohr. Múka – 100 g
- Mlieko – 60 ml
- Múčkový cukor (na bielky) – 100 g
- Múčkový cukor (na žĺtky) – 40 g
- Kakaový prášok – 2 polievkové lyžice
- Soľ – štipka
- 1 balíček vanilkového cukru
- Slnečnicový olej – 3 polievkové lyžice
Ingrediencie na krém:
- 250 g smotanového syra/mascarpone/kravského syra
- 50 gramov práškového cukru
- Vanilková alebo citrónová esencia
Postup prípravy krok za krokom:
- Vezmite vajcia a oddeľte bielky od žĺtkov. K bielkom pridajte práškový cukor, pridajte štipku soli a šľahajte, kým nevznikne tuhá pusinka.
- Mlieko nalejeme do žĺtkov, pridáme práškový cukor, vanilkový cukor, štipku soli a pomocou sitka miešame, kým nezískame homogénnu a penovú hmotu. Potom nalejte preosiatu múku, znovu premiešajte a rozdeľte žĺtkovú kompozíciu na 2 časti.
- V prvej časti pridáme olej, lyžicu ušľahaných bielkov a miešame do hladka. Do druhej časti nasypeme kakaový prášok, trochu premiešame, potom do peny pridáme lyžicu bielkov a znova premiešame.
- Potom do každej časti zmesi postupne pridávajte lyžicu ušľahaných bielkov a ihneď premiešajte. Takto postupujeme, kým nespotrebujeme všetky bielky.
- Pekáč prikryjeme papierom, po celej ploche rozotrieme „bielu“ kompozíciu a potom pomocou cukrárskeho vrecka rozprestrieme kakaovú kompozíciu.
- Pomocou bežnej lyžice vytvoríme náhodný vzor a vrch vložíme na 20 minút do rúry vyhriatej na 180 stupňov. Po upečení ihneď otočíme, zložíme papier na pečenie – po zlúpnutí pevne zrolujeme. Nechajte takto 15-20 minút.
- Na krém: Zmiešajte smotanový syr (môžete použiť mascarpone) a práškový cukor + vanilkovú esenciu. Časť vrchu potrieme krémom, pevne zabalíme do rolády, zabalíme do papiera na pečenie alebo potravinárskej fólie a necháme v chladničke aspoň 3 hodiny, najlepšie cez noc odležať.
- Potom odstránime fóliu posype práškovým cukrom hore, v prípade potreby ozdobíme bobuľami a podávame.
Prajeme dobrú chuť!
Leave a Reply