Rýchly a extrémne chutný jablkový koláčik z youtube, ktorý upečiete v bábovkovej forme. Jednoduchá príprava a pochutí si celá rodina!
Potrebujeme:
- 230 ml teplej vody
- 11 g sušeného droždia
- 2 vajíčka + 1 na potretie
- 70 g kryštálového cukru
- štipku soli
- 2 PL rastlinného oleja
- 600 g polohrubej múky
- 3 – 4 jablká
- 100 g kryštálového cukru
Na polevu:
- 2 PL kyslej smotany
- 1 lyžičku práškového cukru
Postup:
- Do veľkej misy si nalejeme vodu, pridáme cukor, štipku soli, vajcia, rastlinný olej, sušené droždie a dobre vyšľaháme metličkou.
- V dvoch fázach teraz nasypeme múku a vypracujeme cesto. Hotové cesto je mäkké a nelepí sa. Prikryjeme ho potravinárskou fóliou a odložíme na teplé miesto na 30 minút.
- Medzitým si olúpeme jablká, zbavíme ich jadrovníka a nakrájame na plátky. Pracovnú dosku si vymažeme trochou oleja a preložíme na ňu vykysnuté cesto. Rozvaľkáme na hrúbku 2 – 3 mm. Hore rovnomerne posypeme cukrom a naukladáme jablká do troch radov.
- Cesto následne zvinieme a nakrájame na 10 približne rovnakých kúskov. Bábovkovú formu si vymastíme olejom a začneme do nej ukladať kúsky tesne vedľa seba, rezom nahor. Potrieme rozšľahaným vajcom.
- Rúru predhrejeme na 180°C a pečieme asi 40 minút. Hotový jablkový koláč prikryjeme tanierom, obrátime a preklopíme. Smotanu zmiešame s cukrom, kým sa cukor úplne nerozpustí. Preložíme do cukrárskeho vrecka a polejeme vrch bábovky. Nakrájame a podávame.
Leave a Reply