Veľmi ľahký a svieži šalát z húb a šunky, vynikajúci aj na chlebíčky.
Potrebujeme:
- šampiňóny v slanom náleve (použila som celé šampiňóny) – 250 g;
- šunku alebo jemnú salámu – 300 g;
- kukurica – 1 plechovka;
- majonéza 2 lyžice;
- zelená cibuľka a petržlenová vňať;
- 1 lyžička horčice.
Postup:
- Všetky prísady nakrájame na kúsky – salámu krájame na prúžky a celé huby na štvrťky. Majonézu zmiešame s horčicou. Zmiešajte všetky produkty.
- Šalát ochutíme omáčkou, ozdobíme podľa chuti a ihneď podávame.
Tip: Ak nemáte kukuricu, môžete ju nahradiť zeleným hráškom a zelenou cibuľou – obyčajná, stačí ju pred zaliať vriacu vodu, aby ste odstránili horkosť.
Niektorí ľudia k tomuto šalátu pridávajú nastrúhaný tvrdý syr, ale je to podľa vašich predstáv a chuti. Omáčku si nemôžete pripraviť s kyslou smotanou.
Domáca majonéza
Potrebujeme:
- 2 veľké alebo 3 malé žĺtky
- 210 g klasického stolného oleja
- soľ
- cukor
- ocot alebo citrónovú šťavu
Postup:
1. Vajcia vyberieme z chladničky skôr, aby získali izbovú teplotu. Potom žĺtky oddelíme od bielkov, na majonézu bielky nebudeme potrebovať.
2. Žĺtky vyšľaháme metličkou alebo elektrickým šľahačom a pritom po kvapkách prilievame olej.
3. Keď hmota začne hustnúť, pramienok oleja môže byť silnejší. Pokiaľ už máme majonézu tuhú, pridáme trochu soli, cukru a pár kvapiek octu alebo citrónovej šťavy a na záver trochu prešľaháme.
Prajeme dobrú chuť :).
Leave a Reply