Väčšina z nás miluje vlašské orechy, no len málokto si váži ich škrupiny. Čaj z orechových škrupín varili aj naše staré mamy pre jeho prekrvenie a v niektorých vidieckych oblastiach ho poznajú dodnes.
Lekári a naturopati ju však považujú za jej niekoľko účinkov, ktoré môžu byť užitočné aj nad rámec toho: skutočný poklad!
Šupka vlašského orecha je bohatá na protiplesňové a antibakteriálne zlúčeniny, podporuje funkciu štítnej žľazy, pomáha optimalizovať hladinu cukru v krvi a krvný tlak, ale tiež znižuje zápal a pôsobí upokojujúco.
Čaj z nej nielen riedi krv, ale podporuje aj trávenie a prácu pečene a môže pomôcť aj pri problémoch so zadržiavaním moču.
Je bohatá na vápnik, preto sa odporúča aj tým, ktorých telo má vápnika nedostatok. V tomto prípade sa oplatí skonzumovať pol alebo aj 1 liter čaju denne.
Pri kŕčových žilách odporúčajú šťavu zo zelených vlašských orechov: Vezmite veľkú kamennú nádobu, naplňte ju rozpolenými škrupinami zeleného vlašského orecha, zalejte jablčným octom a nechajte tri týždne odstáť. Kŕčové žily by sa s tým mali potierať každý deň.
Proti žalúdočným vredom sa odporúča odvar zo šupiek štyroch vlašských orechov: Obarené šupky nechajte 60 minút odstáť, potom prefiltrujte a každé ráno nalačno si dajte z tohto odvaru malú lyžičku.
Čaj zo škrupín vlašských orechov sa odporúča aj proti kašľu: Za hrsť škrupín vhoďte do vriacej vody, povarte a potom, keď to trochu vychladne, môžete piť. Môžeme osladiť medom!
Ak má niekto slabý imunitný systém alebo trpí neustálou únavou, sirup zo škrupín vlašských orechov mu môže pomôcť s problémom. Dá sa vyrobiť z dvoch hrstí zelených orechových šupiek a 1 litra vody.
Povarte 10 minút, potom nechajte vychladnúť, pridajte 1 kg cukru alebo medu. Tento sirup nalejeme do tmavej fľaše a potom ho užívame po malej lyžičke trikrát denne po každom jedle.
Leave a Reply