Babičkina čalamáda na studeno: Žiadne zaváranie ani varenie! Ide o najlepšiu prílohu, akú poznám…

Výborná domáca čalamáda, ktorá chutí ako kapustový šalát. U nás je nesmierne obľúbený a míňa sa rýchlosťou blesku. Recept mám od svojej babičky, ktorá túto čalamádu vyskúšala pred pár rokmi a keď sme ju ochutnali, okamžite sme od nej pýtali recept.

Táto Čalamáda je naozaj tá najlepšia, chutí ako šalát a zbožňujú ju aj tí, ktorí inak čalamádu nemusia.

Potrebujeme:

  • 2,5 kg hlávkovej kapusty
  • 1 kg papriky (ja dala farebnú)
  • 0,5 kg cibule
  • 0,5 kg mrkvy
  • 15 dg deka, cukru
  • 500 ml octu
  • 1 dl oleja

Voliteľné:

  • uhorka
  • pálivá paprika

Postup:

  1. Kapustu, mrkvu, cibuľu a papriku očistite a nastrúhajte na rezančeky.
  2. Urobte si zálievku z cukru, octu, oleja a deka .
  3. Prelejte cez sitko, horčičné semienko nedávajte), premiešajte a vlejte do zmesi zeleniny .
  4. Dobre premiešajte, nech sa zeleninka prepojí a nechajte 24 hodín stáť. Potom už len naložte do fliaš aj so šťavou, uzavrite a odložte do chladu.
  5. Nemusíte sterilizovať. Zavarenina vydrží veľmi dlho, teda za podmienky, že ju skôr nezjete – u nás mizne skutočne rýchlo. Z uvedenej dávky mi vyšlo mi cca 15 malých fľaštičiek.
  6. Najchutnejšia príloha k nedeľnému rezňu a šalátu. U nás sa ale táto čalamáda vyjedá aj rovno z pohára.

Prajeme vám dobrú chuť! 🙂

Pridajte komentár

Leave a Reply

Your email address will not be published.


*